BEDRIFTSTEKNOLOGI

Google boltrer seg i nyheter

Mengder til brukere, og enda mer til utviklere.

Vic Gundotra, Senior Vice President, Engineering ved Google, innledet hovedtalen.
Vic Gundotra, Senior Vice President, Engineering ved Google, innledet hovedtalen. Bilde: Google YouTube-video
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
16. mai 2013 - 01:18

Google årlige utviklerkonferanse, Google I/O, åpnet i dag med en tre timer lang hovedtale. På forhånd ble det varslet at årets konferanse ikke ville inkludere like mange produktnyheter som tidligere, og det stemte godt. Mye hovedtalen ble brukt til å fortelle om nye muligheter som nå åpner seg for utviklere av både Android-applikasjoner og webappplikasjoner.

Det betyr ikke at det ikke ble avduket mange produktnyheter, men det var i liten grad helt nye produkter. I stedet har Google fokusert på å utvide og forbedre produktene og tjenestene selskapet allerede tilbyr.

På forhånd hadde det kommet en del lekkasjer og rykter om hva som ville bli presentert i dag. Mye stemte, men den største overraskelsen var nok at det ikke ble presentert noen ny Android-versjon. Det har blitt diskutert om Google nå skulle komme med versjon 4.3 eller 5.0. Men så ble det ingen av dem.

Det betyr ikke at det ikke var mange Android-relaterte nyheter, men de fleste av disse vil i første omgang komme Android-utviklere til gode. Vi kommer senere med en egen sak hvor de mest utviklerrettede nyhetene er samlet, også de om Chrome.

Hugo Barra viste fram en Samsung Galaxy S 4 med standard Android-installasjon, men hadde ellers mest å fortelle til utviklere. <i>Bilde: Morris/Bloomberg/Getty Images/All Over Press</i>
Hugo Barra viste fram en Samsung Galaxy S 4 med standard Android-installasjon, men hadde ellers mest å fortelle til utviklere. Bilde: Morris/Bloomberg/Getty Images/All Over Press

Hugo Barra, sjef for Android-produktledelse hos Google, åpnet Android-seksjonen med å fortelle at det nå har blitt registrert mer enn 900 millioner Android-enheter. Under forrige Google I/O, i juni i fjor, var antallet 400 millioner. Android-brukerne har til nå lastet ned og installert til sammen 48 milliarder applikasjoner, hvorav 2,5 milliarder den siste måneden. Omsetningen i Android-økosystemet for apper vokser også kraftig. Beløpene som Google har utbetalt til applikasjonsutviklere i år er allerede større enn det som totalt ble utbetalt i fjor.

Chris Yerga, som er teknologidirektør for Android, fortalte om nyheter i Google Play. En oppdatering som nå rulles ut, skal gjøre det enklere for brukerne å finne innhold de er opptatt av, blant annet ved hjelp av anbefalinger basert på hva brukeren har konsumert av applikasjoner og annet innhold tidligere. Dette minne ikke så rent lite om det Netflix har lykkes godt med. Det skal nå også være enklere å finne applikasjoner laget spesielt for nettbrett. Blant annet kommer det topplister over nettbrett-applikasjoner.

Musikk

Google Play Music (opprinnelig Google Music) ble lansert i november 2011. Fortsatt er tjenesten bare tilgjengelig i utvalgte land, i likhet med utvalget av digitale magasiner, bøker og videoer som tilbys gjennom Google Play.

I dag lanserte Google en utvidelse av Google Play Music, nemlig Google Play Music All Access. Dette er en abonnementstjeneste som minner mye om Spotify og Wimp, hvor brukerne har full tilgang til millioner av musikkspor for en fast pris – 9,99 dollar – i måneden. Foreløpig er tjenesten kun tilgjengelig i USA, men Yerga opplyste at den vil bli tilgjengelig i andre land «snart».

Chris Yerga, teknologidirektør for Android, lanserte den nye Google Play Music All Access-tjenesten under Google I/O 2013 <i>Bilde: Justin Sullivan/Getty Images/All Over Press</i>
Chris Yerga, teknologidirektør for Android, lanserte den nye Google Play Music All Access-tjenesten under Google I/O 2013 Bilde: Justin Sullivan/Getty Images/All Over Press

Brukertilpassede «radiostasjoner» er en del av Music All Access. Dette er spillelister som Google setter sammen basert hva brukeren har lyttet til tidligere. Det er dog mulig for brukeren å fjerne spor og å endre rekkefølgen sporene ligger i listen.

Tjenesten har også et bibliotek som består av musikken brukeren selv har lastet opp fra egen samling, samt musikk som brukeren selv velger i utvalget som tilbys av Google musikkpartnere.

Forøvrig viste det seg at ryktene om en Samsung Galaxy S 4 med helt ren Android-installasjon, var korrekte. Denne vil komme i salg den 26. juni i Google Play. Den vil koste 649 dollar og være helt ulåst. Den vil motta nye Android-versjoner så snart Google er klare med dem. Det er uklart om det vil være mulig å bestille mobilen fra Norge.

Undervisning

Google har begynt å få et solid fotfeste innen skole og undervisning, ikke minst i USA. Ifølge Sundar Pichai, som toppsjef for Android og Chrome hos Google, benytter 74 av de 100 ledende universitetene i USA Google Apps. Men Google i større grad å kunne bringe også Android og Chrome inn i undervisningen. Foreløpig har 3000 amerikanske skoler tatt i bruk Chrome OS-baserte Chromebooks. Pichai fortalte at de 10 000 skolene i Malaysia nå skal få 4G-aksess og at Chromebooks også her vil få en sentral rolle.

Men også Android skal bli mer skoletilpasset, noe som skal skje gjennom Google Play for Education, en egen utgave av apps-markedsplassen. Denne er nå under pilottesting hos enkelte skoler. Applikasjonene som tilbys er anbefalt av lærere og er sortert etter fag og klassetrinn. Det vil være mulig for administratorer å kjøpe og fjerninstallere applikasjoner, bøker og opplæringsvideoer på alle Android-nettbrettene i hele skolekretsen.

Google Play for Education skal lanseres til høsten i USA, men det vil bli tatt imot applikasjoner fra sommeren av. Mer informasjon om dette finnes her.

Google+

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
På trappene til internasjonal suksess
På trappene til internasjonal suksess

Vic Gundotra er sjef for Google+ og fortalte at Google er i ferd med å rulle ut en stor redesign av det sosiale navet til selskapet.

For det første vil Google+-strømmen heretter bestå av opptil tre kolonner, avhengig av skjermstørrelsen. «Kortene» som viser innholdet i strømmen vil kunne snus, noe som skal kunne skape større dybde for brukere som ønsker å gå dypere inn i temaet de handler om. Dette oppnås ved hjelp av økt brukt av hashtagging. Faktisk vil innleggene tagges automatisk, avhengig av hva Google mener de omhandler. Bruk av bildegjenkjenning gjør at også bilder blir tagget, i alle fall dersom motivet er kjente landemerker og lignende. Klikker man da på et slik bilde i strømmen, vil man bli vist andre bilder av samme eller lignende motiv.

Google+-profilen til Larry Page etter redesignen. Her vist med to spalter. <i>Bilde: digi.no</i>
Google+-profilen til Larry Page etter redesignen. Her vist med to spalter. Bilde: digi.no

Det vil være mulig for brukerne å fjerne hashtagger dersom Google-automatikken har bommet.

Men ny design er ikke den eneste nyheten i Google+. Ifølge Gundotra dreier det seg om hele 41 nye funksjoner. En oversikt over mange disse finnes her.

Dette inkluderer den separate applikasjonen Hangouts. Vanligvis blir Hangouts forbundet med videokonferansefunksjonaliteten i Google+. Men i dette tilfellet dreier det seg om en applikasjon som nå er tilgjengelig for Android, iOS og Chrome. Denne minner mye om en lynmeldingsklient, hvor man kan skrive tekstmeldinger til enkeltpersoner eller personer som er med i brukerens Google+-kretser. Men man kan også, ved hjelp av et museklikk, starte en videokonferanse i stedet. Gundotra beskriver applikasjonen som et sted hvor man konverserer. Dersom brukeren ønsker det, kan alt man har skrevet bli tatt vare på i årevis.

Google+ har helt siden starten vært spesielt attraktiv for fotografer, både profesjonelle og amatører. Nå har Google kommet med funksjonalitet som nok først og fremst er rettet amatørene, men funksjonaliteten kan nok også være nyttig for proffene som ønsker å spare litt tid.

Ifølge Gundotra ønsker Google at selskapets datasentre ikke bare skal brukes til backup av fotografier, men også som brukernes «mørkerom». Ikke alle har kunnskap eller ressurser til å fikse og ordne på alle bildene fra ferier eller selskaper.

–Når jeg kommer tilbake fra ferien, så er jo ferien over, sa Gundotra.

Fotofunksjonaliten i Google+ er nå utvidet med Auto Highlight, hvor Googles systemer går gjennom samlinger av fotografier og velger ut de beste. Dette gjøres ved at systemene ser etter fotografier som er duplikater, tåkete, har dårlig belysning, kjente motiver og mennesker som smiler, men også basert på estetikk og gjenkjenning av brukerens nærmeste.

Auto Enhance skal automatikk kunne rette opp og forbedre egenskaper som belysning, kontrast, fargemetning, struktur, støy og fokus i bildene. Det er fullt mulig å omgjøre alle endringene i ettertid. Et galleri med før-og-etter-bilder finnes her.

Auto Awesome er en automatisk funksjon som skal kunne skape nye bilder ved å sette sammen bildesekvenser brukeren laster opp. Det kan skapes animasjoner, panoramabilder og gruppebilder hvor alle smiler på likt.

Google Now

Selv om Google etter hvert har temmelig mange ben å stå på, er søk fortsatt svært sentralt i selskapet. I fjor tok selskapet i bruk teknologien som kalles for Knowledge Graph, som bidrar til at søketjenesten ikke bare kan gjenkjenne stikkord, men også forstå forholdet mellom ulike objekter. Det har åpnet for helt nye muligheter, og Google Now er blant disse.

I Google Now, som er tilgjengelig i Googles søkeapper for Android og iOS, vises brukeren infomasjonskort som tjenesten tror brukeren vil ha nytte av der og da. Dette kan være reisetiden til jobbe, avgangen på den kommende flyreise, været på reisemålet, restaurantreservasjoner eller hva som vises på kinoen. Nå skal det også bli mulig å opprette påminnelser i Google Now, samt komme egne informasjonskort om bøker, musikk, spill, tv-serier og annet brukeren er opptatt av. Men søkesjef Amit Singhal sa ingenting om når Google Now kommer til vanlige nettlesere.

Derimot fortalte han og kollegaen Johanna Wright mye om det talebaserte søket som er tilgjengelig i Chrome. Så lenge man har Chrome åpen, holder det å si «OK Google» og deretter snakke inn spørsmålet man har i mikrofonen til pc-en. Funksjonen minner en del om Apples Siri, ved at den snakker tilbake og husker forrige spørsmål, slik at brukeren ikke trenger å gjenta alt dersom man har et oppfølgingsspørsmål knyttet til det samme temaet. Et eksempel på dette som er oppgitt, er:

«OK Google, will it be sunny in Santa Cruz this weekend?» og deretter «How far is it from here?»

Det ble oppgitt at demonstrasjonen var en forhåndsvisning av noe som kommer, så selv om talegjenkjenning er tilgjengelig for Chrome-brukere i Google-søket, så er det ikke gitt at denne typen konversering vil fungere ennå.

Kart

Det siste store temaet under hovedtalen var Google Maps. Teknologisjef for Google Maps, Brian McClendon fortalte at det meste av Google Maps-bruken nå foregår på helt andre nettsteder enn Googles egne. Kartene er integrert på mer enn én million eksterne nettsteder.

Daniel Graf fortalte om nyheter som kommer i Google Maps. <i>Bilde: Google YouTube-video</i>
Daniel Graf fortalte om nyheter som kommer i Google Maps. Bilde: Google YouTube-video

Maps-direktør Daniel Graf og produktdirektør for Google Maps, Bernhard Seefeld, fortalte om en ny versjon av Google Maps som nå er under testing. Man kan se mer og søke om tilgang her. Det er ventet at den nye versjonen, inkludert applikasjonene til Android og iOS, vil bli tilgjengelige i løpet av sommeren.

Blant nyheten som ble vist fram var muligheten for å se tilbud fra restauranter og andre bedrifter når man åpner bedriftsoppføringene i kartet. En ny Explore-funksjon kommer med forslag om hva man kan slå ihjel tiden med i omgivelsene der man befinner seg eller skal dra.

Men den største nyheten – i tillegg til et betydelig endret utseende, bedre bildebruk og brukergrensesnitt – er at kartvisningene nå i langt større grad er tilpasset den enkelte bruker, basert på hva brukeren faktisk gjør og tidligere har gjort i kartene. Anbefalinger fra Google+-kontakter spiller også en viktig rolle for hvilke interessepunkter som blir uthevet.

Søker man for eksempel etter et bestemt museum, vil ikke bare dette museet bli uthevet i kartene, men også andre museer i nærheten. Det samme gjelder også når man søker etter andre typer interessepunkter, som restauranter og butikker. Dette vises med animasjoner på denne siden, men også i videoen nedenfor.

Google Maps vil også bruke mange av de samme dataene som Google Now, og resultatet skal bli bedre desto mer man bruker det.

Visningen av reiseruter skal være smartere, ved at man i samme visning blant annet kan se flere ulike ruter, både med bil og offentlig transport, på en gang. Det skal gjøre det enklere å velge.

Dessuten skal opplevelsen med satellitt- og flyfoto oppleves mer som med Google Earth, men helt uten bruk av plugins, i alle fall i nettlesere som støtter WebGL.

Det skal også bli mulig å zoome mye lenger ut enn det som er mulig i dag, slik av visningen av jordkloden går over i en visning av stjerner og planeter i verdensrommet.

Larry Page avsluttet hovedtalen med å svare på spørsmål fra en rekke av konferansedeltakerne. <i>Bilde: Google YouTube-video</i>
Larry Page avsluttet hovedtalen med å svare på spørsmål fra en rekke av konferansedeltakerne. Bilde: Google YouTube-video

Hovedtalen ble avsluttet av Larry Page, som opptrådte i en slik stor forsamling for første gang på lang tid. Det har vært mye spekulasjoner rundt hans fravær, men Google har hele tiden hevdet at han ikke er alvorlig syk. Hvor alvorlig det er, kan nok diskuteres, men denne uken sto Page fram og fortalte at hans fravær skyldes lammelse i stemmebåndene. Det påvirker hans evne til å snakke. Det hele startet med en forkjølelse han hadde for 14 år siden.

Likevel sto Page på scenen og svarte på spørsmål fra publikum i en halvtimes tid.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.