JUSS OG SAMFUNN

Google bøtelagt for automatisk søkeforslag

Antydet sammenheng mellom fransk forsikringsselskap og svindel.

Google måtte fjerne fjerne ordet "escroc" fra Google Suggest når brukerne skriver "Lyonnaise de Garantie" i søkefeltet.
Google måtte fjerne fjerne ordet "escroc" fra Google Suggest når brukerne skriver "Lyonnaise de Garantie" i søkefeltet. Bilde: Google/wat.tv-video
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
9. jan. 2012 - 15:10

Google har distriktsdomstolen i Paris blitt idømt en bot på 50 000 euro fordi det franske ordet «escroc», som betyr «svindler» på norsk, ble foreslått til franske brukere av selskapet søketjeneste dersom de skrev «Lyonnaise de Garantie» – navnet på et fransk forsikringsselskap – inn i søkefeltet.

Ifølge Courthouse News Service mener forsikringsselskapet at ansatte i Google bør overvåke ordene som foreslås i den aktuelle tjenesten, som heter Google Suggest, som kommer med forslag til ytterligere ord man kan ha med i søketeksten.

Google skal ha argumentert med at selskapet ikke var ansvarlige siden det aktuelle ordet ble lagt til av en automatisk algoritme som først og fremst, men ikke utelukkende, bygger på hva andre har søkt etter tidligere. Begrunnelsen til Google var at det er ikke en person i selskapet som har avgjort at akkurat «escroc» skal vises sammen med Lyonnaise de Garantie, men en automatisk rutine.

Ifølge Courthouse News Service var domstolen altså uenige med Google, blant annet fordi selskapet ignorerte en forespørsel om å fjerne det støtende ordet.

Resultatet ble altså at Google både må fjerne ordet og betale boten, selv om det tilsynelatende er mange som har søkt etter nettopp «Lyonnaise de Garantie escroc». Dersom man skriver hele søketesten inn i søkefeltet, vises det ikke noen resultater før man trykker på søkeknappen eller linjeskift-knappen. Vanligvis dukker det opp søkeresultater så snart man begynner å skrive noe i søkefeltet.

En video som viser hvordan det hele så ut før dommen, finnes her.

Hele dommen er tilgjengelig her, på fransk.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.