Konkurransehemmende virksomhet

Google bøtelagt for konkurransehemmende Android-salg i Russland

Men har fått overraskende bekjeden bot.

Federal Antimonopoly Service (FAS Russia) har gitt Google en bot på drøy 55 millioner kroner for selskapets betinger knyttet til forhåndsinstallert programvare på Android-enheter.
Federal Antimonopoly Service (FAS Russia) har gitt Google en bot på drøy 55 millioner kroner for selskapets betinger knyttet til forhåndsinstallert programvare på Android-enheter. (Bilde: FAS (faksimile))

Men har fått overraskende bekjeden bot.

Russlands konkurransetilsyn, FAS, kunngjorde i går at Google er gitt en bot 438 millioner rubler, drøyt 55 millioner kroner, for konkurransehemmende virksomhet på grunn betingelsene mobilleverandører må følge for å bruke Googles offisielle Android-versjon og tilhørende Google-apper. 

Beskjeden

FAS avgjorde skyldspørsmålet allerede i fjor høst, og det ble da klart at Google risikerte en kjempebot, på mellom 1 og 15 prosent av selskapets omsetning i 2014. En anke fra Google ble avvist i mars i år.

Dermed framstår boten Google nå har fått som overraskende beskjeden, for selskapet globale omsetning var på omtrent 66 milliarder dollar i 2014.

Det har hele tiden vært uklart hvordan FAS ville beregne boten, men at det endte opp rundt 0,1 promille av den globale omsetning, er nok i underkant av hva som på forhånd var forventet. Men det kan være at det er omsetningen i Russland som er lagt til grunn for boten.

I en lignende sak som fortsatt behandles av EU-kommisjonen, risikerer Google en langt høyere bot, dersom man ikke til slutt kommer til et forlik.

I tillegg til boten, må Google innrette seg etter vedtaket som også krever at selskapet endrer betingelsene for forhåndsinstallasjon, blant annet slik at det i større grad tillates at apper fra konkurrerende tredjepartstjenester overtar den fremtredende posisjonen blant annet Googles søkeapp har i Android. 

Yandex

Det russiske konkurransetilsynet igangsatte saken mot Google etter en klage fra Yandex, et russisk selskap som konkurrerer mot Google på stadig flere områder.

Ifølge Bloomberg har Google mottatt en beskjed fra FAS om boten. Selskapet opplyser at det vil studere avgjørelsen nærmere før selskapet vurderer ny skritt. Men samtalene mellom Google og FAS om andre tiltak som selskapet må gjøre, er ennå ikke avsluttet.

Kommentarer (3)

Kommentarer (3)
Til toppen