BEDRIFTSTEKNOLOGI

Google bringer Hangouts til kontoret

Skal gjøre videokonferanser virkelig enkelt.

Den nye Chromebox for Meeting fra Asus skal gjøre det svært enkelt for brukerne å sette opp videokonferanser.
Den nye Chromebox for Meeting fra Asus skal gjøre det svært enkelt for brukerne å sette opp videokonferanser. Bilde: Google

Googles Hangouts, en Skype-lignende tjeneste som er tett knyttet til Google+, har raskt blitt populær i mange kretser. Blant annet benyttes tjenesten jevnlig av president Barack Obama i offentlige samtaler med velgere.

Derimot har tjenesten så langt i mindre blitt rettet mot bedrifter, selv om oppgavehåndteringssystemet til norske Symphonical er et hederlig unntak. Selskapet lanserte en ny versjon av løsningen i desember i fjor.

Men i går kom det to nyheter som kan bidra til å gjøre Hangouts til et mer attraktivt videokonferansealternativ for bedrifter.

Google presenterte i går en ny enhet, Chromebox for Meetings, som er en maskin bygget av Asus. Maskinen leveres med HD-kamera, en kombinert mikrofon- og høyttalerenhet og en fjernkontroll. Den er utstyrt med Intel Core i7-prosessor for å gi den solid ytelse, men kjører Chrome OS for at den skal være enkel å betjene og administrere.

Bilde: Google

Enkelt

– Gå inn i rommet, klikk på fjernkontrollen én gang, og du er umiddelbart i gang med møtet. Det er slutt på komplekse oppringningskoder, passord og eller PIN-koder. Del skrivebordet ditt trådløst, intet behov for kabler og adaptere. Integrasjon med Google Apps gjør det enkelt å invitere andre og legge til romm for videomøter, direkte fra Google Calendar. Møter med alle, overalt. Opptil 15 deltakere kan være med i videomøtet fra andre konferanserom, sine datamaskiner, nettbrett eller smartmobiler. Har du behov for å ha et møte med en kunde som ikke bruker Chromebox til møter? Det er også enkelt – alt de behøver er en Gmail-konto, lover Caesar Sengupta, Google-sjef for produktledelse, i et blogginnlegg, før han kommer inn på den andre av gårsdagens Hangouts-relaterte nyheter, et nytt verktøy fra Vidyo som knytter sammen Hangouts med tradisjonelle videokonferansesystemer. Vi kommer tilbake til denne løsningen senere i denne artikkelen.

Forøvrig skal det også være mulig å delta i Hangouts-konferansen ved hjelp av en vanlig telefon via UberConference.

Løsningen som ble lansert i går, vil fra starten av kun være tilgjengelig i USA. I løpet av året skal den også komme i salg i Australia, Canada, Frankrike, Japan, New Zealand, Spania og Storbritannia. Norge er dog ikke nevnt. Prislappen på 999 dollar inkluderer ett år med administrasjons- og supportavgift, som senere skal vil koste 250 dollar i året.

Også Dell og HP skal komme med Chromebox-produkter i løpet av de neste månedene.

Eksisterende systemer

Den andre Hangouts-relaterte nyheten som kom i går, er altså en løsning fra Vidyo, som Google har vært teknologipartner med siden i fjor.

Den nye løsningen VidyoH2O for Google+ Hangouts, er en programvarebasert løsning som gjør mulig for brukere av H.323/SIP- og IP PBX-systemer å delta i Hangouts-møter. Dette inkluderer produkter fra leverandører som Cisco, Polycom, Lifesize, Avayas og Vidyo selv.

– I august 2013 kunngjorde vi at Vidyo utvikler en Scalable Video Coding-utvidelse (SVC) til VP9 og WebRTC, og at Vidyo vil utnytte denne felles utviklingsinnsatsen til å forbedre Google+ Hangouts-opplevelsen for bedrifter, sier Ofer Shapiro, medgründer og administrerende direktør i Vidyo, i en pressemelding.

– VidyoH2O for Google+ Hangouts er det første produktet i en ventet serie med innovative løsninger, som er et resultat av dette WebRTC-samarbeidet med Google. Dette er nok et eksempel på hvordan Vidyo gjennomfører konvergensen mellom konsument- og bedriftsløsninger, sier Shapiro.

Det nye produktet skal bli tilgjengelig den 31. mars i år. Det kan installeres lokalt eller kjøres fra nettskyen. I begge tilfeller dreier det seg om en abonnementsløsning som i utgangspunktet skal koste mellom 99 og 149 dollar per måned per port.

Kommende standard?

Den nevnte SVC-løsningen skal gi bedre feiltoleranse og bedre opplevelse under forhold med begrenset båndbredde. En detaljert gjennomgang finnes her.

Google Chrome ventes å bli den første nettleseren som får støtte for dette, men Vidyo og Google har ønsker om å gjøre SVC for VP9 til en åpen standard.

    Les også:

Kommentarer:

Vi har byttet system for artikkelkommentarer. For å opprette brukerkonto, registrerer du deg med BankID.