BEDRIFTSTEKNOLOGI

Google brøt «iPhone-loven»

Apple har enten gjort unntak for Google, eller mistet kontrollen over hva iPhone-applikasjonene gjør.

26. nov. 2008 - 09:35

Apple har hatt stor suksess med sin iPhone, og det har også blitt en populær plattform for utviklere.

Samtidig så har Apple fått mye kritikk for sine restriktive holdning til hva de tillater av applikasjoner på sin mobil, og de har en omfattende lisensavtale som begrenser hva iPhone-utviklere kan gjøre.

Ifølge CNet News har en talsmann for Google innrømmet at Google Mobile bruker udokumenterte API-kall. Dette er i strid med Apples lisensbetingelser der det blant annet står at bruk av udokumenterte API-kall er forbudt:

Application may only use Published APIs in the manner prescribed by Apple and must not use or call any unpublished or private APIs.

Google har brukt disse udokumenterte API-kallene for å hente ut informasjon fra iPhones «proximity»-sensor. Den gjør det mulig å oppdage hvordan mobilen holdes, for eksempel om den holdes opp til øret. Det er nødvendig for å få Google Mobile til å skjønne at det kommer et talesøk.

Google innrømmer imidlertid ikke å ha lenket til såkalte dynamiske rammeverk fra Google Mobile. Dette er klausulen som hindrer Opera Software fra å få Opera Mini inn på iPhone, og den stopper også Flash og Java.

An Application may not itself install or launch other executable code by any means, including without limitation through the use of a plug-in architecture, calling other frameworks, other APIs or otherwise. No interpreted code may be downloaded and used in an Application except for codee that is interpreted and run by Apple’s published APIs and built in interpreter(se).

Apple har en omfattende rutine for å teste og godkjenne applikasjoner som slippes inn på iPhone gjennom App Store, og mange frustrerte utviklere har måtte smørt seg med tolmodighet mens de ventet på klarsignalet.

At Google har sluppet unna med dette kan være et tegn på at Apple ikke klarer å holde tritt med flommen av nye applikasjoner som blir tilgjengeliggjort, men det kan også være et tegn på at Google får særbehandling.

Apple og Google har et tett samarbeid på flere områder, og Google er standard søkemotor på iPhone. Dessuten er Google-sjef Eric Schmidt styremedlem i Apple.

På den annen side slet også Google med å få sin applikasjon godkjent. De slo på stortromma og lanserte Google Mobile med talesøk, men måtte pent vente noen dager til før den endelig ble tilgjengelig.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.