– Google bryter loven

Datatilsynet i Nederland truer med søksmål.

– Google bryter loven
Det er personvernoppdateringen Google gjennomførte i mars 2012 som fortsatt skaper strid i Europa. Bilde: Google

Googles «nye» personvernvilkår møter på nytt motstand, denne gang fra det nederlandske datatilsynet, CBP. Tidligere hadde Google separate personvernvilkår for de fleste av selskapets tjenester, men i mars 2012 innførte selskapet nye vilkår som gjelder for de fleste av selskapets tjenester. De nye vilkårene har gjort det mulig for Google å kombinere brukerdata fra flere ulike tjenester og har åpnet for nye tjenester som Google Now og utvidet bruk av Google+.

CBP skriver i en pressemelding at denne kombineringen av persondata som Google nå gjennomfører, er et brudd på nederlandsk lov. Tilsynet har etterforsket det hele og mener at Google kombinerer dataene uten at selskapet i tilstrekkelig grad informerer brukerne på forhånd og uten å be om deres samtykke. Tilsynet mener også at Google ikke på en skikkelig måte informerer hvilke data som samles inn og kombinerer, eller til hvilke formål.

– Google spinner et usynlig nett med våre personlige data, uten vårt samtykke. Og det er forbudt etter lov, sier Jacob Kohnstamm, formann i CBP, i pressemeldingen.

CBP skriver at det i hovedsak er tre ulike typer brukere av Googles tjenester. De som logger seg inn med en Google-konto, de som uten konto bruker Google åpne tjenester som søk og kart, samt de som egentlig ikke bruker Googles tjenester, men som Google likevel samler inn data om nå de besøker nettsteder som har annonsert levert av Google.

CBP skriver at dataene som samles inn fra tjenester som med så forskjellige formål som for eksempel YouTube og Gmail, etter nederlandsk lov ikke kan kombineres uten brukernes spesifikke samtykke. Og samtykket til å kombinere data fra ulike tjenester kan ikke oppnås ved at brukerne aksepterer generelle tjenestevilkår, mener tilsynet.

I første omgang har Google blitt invitert av CBP til en høring. Deretter vil tilsynet vurdere om det er nødvendig å gå til rettslige skritt.

Også i Frankrike, Italia, Spania, Storbritannia og Tyskland har det blitt besluttet at det skal gjennomføres nasjonale etterforskninger av Googles personvernvilkår, basert på nasjonal lov. Dette ble besluttet som følge av resultatene CNIL, det franske datatilsynet, kom fram til under en etterforskning som ble gjort på vegne av alle de europeiske datatilsynene i 2012.

Så sent som i april i år uttalte Google at selskapet overholder europeisk lov.

    Les også:

Les mer om: