FORBRUKERTEKNOLOGI

Google bygger ny Google

Søkemotoren får helt ny infrastruktur.

11. aug. 2009 - 08:57

De siste månedene har et stort team av Google-ansatte arbeidet med en ny versjon av søkemotoren i all hemmelighet.

Prosjektet som har fått kodenavnet «Caffeine» skal være første skritt i retning av en større, raskere og mer nøyaktig søkemotor.

- Den nye infrastrukturen ligger «under panseret», og dermed vil ikke brukere flest umiddelbart merke forskjell, forklarer søkegiganten mandag kveld i et blogginnlegg.

Den nye versjonen av Google er gjort tilgjengelig i en såkalt developer preview på denne adressen: http://www2.sandbox.google.com

Det er kjent at Google ikke hviler på sine laurbær, og selv om det kanskje ikke er like åpenbart for alle som bruker søkemotoren, har den vært under kontinuerlig videreutvikling i hele sin levetid.

Selv deres velkjente og patenterte søkealgoritme, PageRank, er ikke en hellig ku, men finjusteres fortløpende. Google endrer algoritmene sine hver fjerde dag.

Google har ikke for vane å varsle oppdateringer av søkemotoren, så meldingen om koffein-innsprøytningen kommer derfor som en overraskelse.

«Koffein-Google» og originalen gir ulike søkeresultater, både med hensyn til antall treff og rangeringer. Brukeropplevelsen og grensesnittet er mer eller mindre identisk.

Likevel er det ikke så lett å sette fingeren på hva som er så annerledes. Enkelte søk gir flere treff i nye Google, mens andre gir færre.

Google-ingeniør Matt Cutts, som har arbeidet med oppgraderingen, har lagt ut en spørsmål- og svarliste om prosjektet på sin egen blogg.

Her avviser Cuff at endringene i søkemotoren kommer som følge av hva konkurrentene foretar seg.

- Nei, jeg elsker konkurranse. Denne endringen har det vært arbeidet med i månedsvis. Den beste måten Google kan gjøre søk på, slik jeg ser det, er å fortsette arbeidet vi har gjort det siste tiåret.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.