DATASENTER

Google bygger nytt datasenter i Finland

Varsler milliardinvestering i småbyen Fredrikshamn.

Én av datahallene ved Googles første datasenter i finske Fredrikshamn.
Én av datahallene ved Googles første datasenter i finske Fredrikshamn. Illustrasjonsfoto: Google
27. mai 2019 - 13:09

Google bygger nytt datasenter i Fredrikshamn, som på finsk heter Hamina. Den lille kystbyen i Sør-Finland har drøyt 20 000 innbyggere.

IT-giganten åpnet sitt første nordiske datasenter i 2011 ved samme campus etter å ha kjøpt opp en nedlagt papirfabrikk et par år tidligere.

Utvidelsen er anslått å koste rundt 600 millioner euro. Selskapets lokale investeringer vil dermed komme opp i 1,4 milliarder euro, noe som tilsvarer over 15 milliarder kroner, ifølge rikskringkasteren Yle.

– Dette er den desidert største investeringen som er gjort i området. Det gir positive ringvirkninger for sysselsetning både under og etter byggefasen, konstaterer byens ordfører Hannu Muhonen.

Bekymringer etter tapet av industriarbeidsplasser da papirfabrikken måtte stenge er for lengst erstattet av entusiasme, som en følge av Googles inntog. Også den finske regjeringen tar imot nyheten med glede.

 – Googles massive datasenterinvestering er gode nyheter. Dette vil ytterligere styrke Finlands digitale infrastruktur, uttaler statssekretær Jari Gustafsson i arbeids- og næringsdepartmentet.

Skaper varige arbeidsplasser

Antti Järvinen som er administrerende direktør i Google Finland sier i en kommentar at datasenterinvesteringene i landet hittil har skapt 1 600 nye arbeidsplasser årlig. 

– Etterspørselen etter Googles tjenester øker hver dag og vi bygger ut vår datasenterinfrastruktur for å møte dette behovet. Det har igjen en positiv innvirkning på den finske økonomien ved at det blir skapt flere arbeidsplasser, konstaterer han.

Enn så lenge later det til å være sparsomt med tekniske detaljer om ekspansjonen i Finland. Det nye anlegget vil trolig kunne huse flere titalls tusen dataservere, slik det eksisterende datasenteret kjører allerede.

Fornybar energi

Fredrikshamn ligger omtrent 15 mil fra grensen til Russland. Google har tidligere beskrevet anlegget som et av selskapets mest avanserte. Opptak av kaldt sjøvann fra finskebukta til nedkjøling gjør det også til et av deres mest energieffektive datasentre.

Google sikret seg i fjor også ytterligere lokal kraftleveranse gjennom avtaler med tre finske vindmøllefarmer med en samlet kapasitet på 190 megawatt. Globalt kjøper selskapet inn mer enn 3,4 gigawatt i fornybar energi, skriver Yle.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.