Google bygger nytt gigantsenter

Google har laget verdens største datasystem og vil ikke prate om det, men det er ikke så lett å skjule de nye giganthallene.

Google bygger nytt gigantsenter

Google har laget verdens største datasystem og vil ikke prate om det, men det er ikke så lett å skjule de nye giganthallene.

Google ekspanderer sitt såkalte Googleplex, selskapets nett av enorme datasentere over hele verden i en kraftig tempo. Men Google forsøker av både hensyn til sikkerhet og konkurrenter holde mye av aktiviteten skjult.

Men det er ikke så lett å gjemme haller på størrelse med fotball-baner, særlig når de bygges i grisgrendte strøk. En artikkel i New York Times avslører utbyggingen av et av de største nye sentrene til Google.

Google har 25 datasentere over hele verden med kanskje opp til en halv million enkle servere som deler på å servere søkejobbene. Server-samlingen og nettverket som forbinder dem er trolig det største i verden.

I nord-vest-USA, på grensen mellom delstatene Oregon og Washingthon, har Google bygget et gigantisk senter i byen Dalles. Google har der tilgang til billig strøm fordi det lokale smelteverket er nedlagt og er godt forsynt med optiske linjer som ble strukket under dotcom-årene. Den lille byen har dessuten en stor flyplass rett på den andre siden av elven.

Bildene av Dalles på Google Maps er av såpass gammel dato at de ikke viser det nye søkesenteret. Men senteret er bygget på den store tomten ut mot elven (rød sirkel).

New York Times-bildet viser to fotballbane-store bygg og Google har mulighet til å bygge enda et. Hvordan det ser ut inne i bygget er helt ukjent, men deler av taket er dekket av et enormt kjøleanlegg.

På denne side på nyt.com kan du lese hele saken og se på bildet av Googles søkesenter.

Til toppen