BEDRIFTSTEKNOLOGI

Google: - Bytt navn på aksesspunktet

Hvis ikke blir det trådløse nettverket ditt kartlagt.

Google Maps og en rekke andre kart- og navigasjonstjenester benytter blant annet data posisjonen til WLAN-soner for å finne ut hvor brukeren befinner seg.
Google Maps og en rekke andre kart- og navigasjonstjenester benytter blant annet data posisjonen til WLAN-soner for å finne ut hvor brukeren befinner seg.
16. nov. 2011 - 08:07

Google og flere andre aktører har i flere år samlet inn posisjonen til WLAN-soner ved hjelp av kjøretøyer som Street View-bilene og ved hjelp av programvare i millioner av mobiltelefoner.

Dataene brukes av kart- og navigasjonsløsninger som Google Maps til posisjonere brukeren forholdsvis riktig på kartet, uten at GPS benyttes. Dette gjøres blant annet som et supplement til triangulering ved hjelp av den kjente posisjonen til mobilbasestasjoner.

Innsamlingen av disse posisjonsdataene er ikke så veldig omstridt, i motsetning til innsamlingen av brukerdata, som Google gjorde inntil for et drøyt år siden, angivelig ved en feiltakelse. Det er tilstrekkelig å registrere MAC-adressen (Media Access Control) til WLAN-aksesspunktet for å kjenne det igjen.

Men inntil nå har det ikke vært noen enkel måte for eiere av WLAN-aksesspunkter å få slettet dataene sine fra databasene til blant annet Google.

I september kunngjorde Google at selskapet jobbet med utvikle en løsning som håndterer dette, og nå er den klar.

Utfordringen er at det finnes ikke noe register over hvem som eier hvilket aksesspunkt. Dermed kan ikke Google eller noen andre basere løsningen på en webløsning hvor eierne kan melde seg inn eller ut. Hvem som helst ville kunne gjøre dette for hvilket som helst aksesspunkt.

I stedet ber Google aksesspunkteier som ikke ønsker at aksesspunktet skal brukes til navigasjonsformål, gjør en liten endring i navnet på aksesspunktet. Dette gjøres ved å utvide navnet med teksten «_nomap». Dersom et aksesspunktet for eksempel heter (har SSID-en) «wlansone1», så vil det fortsatt brukes av Google. Men dersom navnet endres til «wlansone1_nomap», så vil dataene for «wlansone1» bli slettet fra Google Location Server så snart en brukerenhet sender data om WLAN-sonen via et Google-produkt som støtter posisjonsdata.

Eksempler på dette kan være Google Maps-programvaren til mobiltelefoner eller den vanlige søkesiden til Google, dersom brukeren har aktivert utlevering av posisjonsdata i nettleseren.

For eierne av WLAN-sonene betyr dette en del merarbeid, fordi det ofte også må gjøres endringer på klientene som skal benytte WLAN-sonene, når sonen har fått en nytt navn.

Som nevnt er det flere andre som kartlegger WLAN-soner på tilsvarende måte som det Google gjør. Google oppfordrer disse til å respektere den foreslåtte merkingen av WLAN-soner, slik at den blir en de facto-standard.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.