Google Desktop søker på tvers av maskiner

En ny versjon av Google Desktop er tilgjengelig. Nå åpnes det for søk på tvers av flere PC-er.

Google Desktop søker på tvers av maskiner

En ny versjon av Google Desktop er tilgjengelig. Nå åpnes det for søk på tvers av flere PC-er.

Google slapp i dag en ny versjon av selskapets Google Desktop, et verktøy som blant annet tilbyr indeksert søk i filer og e-post lagret på brukerens maskin.

Den mest oppsiktsvekkende nyheten i den nye versjonen gjør det mulig for en bruker å søke i filene på en annen av brukerens maskiner.

Dette gjøres ved at informasjonen brukeren ønsker å gjøre søkbar på denne måten, lastes opp til en Google-server og indekseres der. Filene skal automatisk slettes fra serveren innen 30 dager, men brukeren kan også gi beskjed om umiddelbar sletting.

Denne funksjonen er i utgangspunktet ikke skrudd på. Den krever at brukeren har en Google-konto, og brukeren vil kunne velge hvilke typer informasjon og filer som skal være tilgjengelig for søk på denne måten. Bare maskiner brukeren har meldt inn i tjenesten vil kunne brukes til å søke i de andre.

Ikke minst i USA er denne funksjonaliteten kontroversiell. Bush-administrasjonen vil vite hva slags informasjon brukerne har forsøkt å finne gjennom Googles søkemotor, og selv om Google kjemper mot dette med nebb og klør, er det ikke gitt at selskapet vinner denne kampen. Derfor kan det skje at selskapet blir nødt til å overlevere data er personlige for brukeren.

Til tross for dette er Googles ledelse sikre på at dette produktet vil være attraktivt for mange. For eksempel de som ønsker å kunne søke i dokumenter på jobbmaskinen hjemmefra, eller omvendt.

Marissa Mayer, Googles visepresident for søkeprodukter og brukeropplevelser sier til det indiske nettstedet Sify.com at selskapet tror at dette vil være et svært nyttig verktøy, men at brukerne er nødt til å redusere privatlivet sitt en smule ved bruk av tjenesten.

- For mange av oss vil denne byttehandelen være fornuftig, sier Mayer.

En annen nyhet i Google Desktop er muligheten til å dele mini-applikasjoner, widgets, med sine kontakter. Disse tilbyr alt fra visning av tilfeldige bilder lagret på brukerens maskin til nyheter og værmelding. Lite av dette er dog tilpasset norske brukere.

Google Desktop er bare tilgjengelig for Windows 2000 og XP. Den nye versjonen kan lastes ned fra denne siden .

Til toppen