Google dominerer tungt i Norge

En ny type måling gir de første tallene for bruken av søkemotorer i Norge. Google er ekstremt dominerende.

Google dominerer tungt i Norge

En ny type måling gir de første tallene for bruken av søkemotorer i Norge. Google er ekstremt dominerende.

Det har hitill ikke eksistert noe målinger som sier noe om hvilke søkemotorer norske bruker benytter - hverken offisielle eller uoffisielle.

Dermed jobber norske nettside-eier, både når de skal optimalisere og eventuelt kjøpe annonser ganske i blinde.

Selskaper som Google, Microsoft og Sesam gir ikke fra seg tall, men søkekonsulentselskapet Online Services har samlet sammen tall som gir en god pekepinne.

Dette klarer Online Services fordi selskapet leverer løsninger for å overvåke og administere søkeannonsering og kundenes nettside-bruk til over 1300 norske selskaper.

Løsningen driftes sentralt hos Online Services på Fornebu og selskapet kan derfor hente ut samletall fra hvor trafikken til de 1300 nettserverne kommer fra.

Forretningsutvikler Roar Eriksen medgir overfor digi.no at tallene fra januar og februar ikke er helt vitenskapelig nøyaktige, men mener at de gir en veldig god pekepinne.

Likevel understreker tallene hvor dominerende Google er - både alene og gjennom sine partnere her i Norge. Her er listen over trafikk fra både søkemotorer og katalogtjenester - tallene er slått sammen fordi Eniro-eide Sol.no/Kvasir.no ikke skiller.

Mye av trafikken til Kvasir kommer uansett fra Google. Hvis man regner med to tredjedeler av Kvasirs total og legger til at Google også står bak mye av trafikken fra ABC Startsiden, indikerer altså tallene at Google står for over 60 prosent av søketrafikken i Norge.

Internasjonale tall tilsier at Goggle har omtrent halvparten av søkemarkedet. Google har dermed en langt sterkere posisjon i Norge enn ellers i verden, indikerer tallene fra Online Services.

Microsofts søkemotor stod for 6 prosent og Sesam er ikke med på totallisten, der er bare med i listen over "rest". På listen over bare søkemotorer har Sesam bare 0,9 prosent og på totallisten ville dette blitt enda mindre. Dette er merkelig lavt - tatt i betraktning at den halveis nedlagte bransjepioneeren Altavista fremdeles står for 1,9 prosent til de 1300 serverne.

Til toppen