Google dømt for piratkopiering

En domstol i Belgia bekrefter at Google News bryter landets lover om opphavsrett.

Google dømt for piratkopiering
Bilde:

En domstol i Brussel har bekreftet en kjennelse fra september om at Google News bryter med opphavsretten til avisene hvis nyhetslenker med overskrifter og ingresser havner på tjenesten.

Kjennelsen i september påla Google dagsbøter på en million euro. Kjennelsen i går reduserte beløpet til 25.000 euro. Hvor mye Google faktisk må betale er uklart: Selskapet sluttet å publisere lenkene til alle de 18 fransk- og tyskspråklige avisene som deltok i søksmålet formålt anlagt av bransjeorganisasjonen Copiepresse, en parallell til Kopinor i Norge, straks den kom.

Google sier de vil anke kjennelsen.

Kjennelsen betraktes ikke som noen stor seier for Copiepresse: Hensikten med søksmålet var ikke å få Google til å trekke lenkene, men få søkegiganten til å betale for å publisere dem.

Avisene bak Copiepresse har en ordning med at man må betale for å søke i artikkelarkivene og lese andre artikler enn dagens. De klaget over at artikler som bare var tilgjengelige fra deres egne nettsteder mot betaling, fortsatt kunne leses gratis gjennom kopiene på Google News.

For snart to år siden anla det franske nyhetsbyrået AFP en tilsvarende sak mot Google i USA, med krav om at Google betaler for AFP-artikler og fotografier gjengitt på Google News i USA.

I USA er Google også saksøkt av forfattere og forlag i forbindelse med en tjeneste der bøker digitaliseres og gjøres søkbare over Internett, men på en måte som legger store hindringer i veien for dem som vil misbruke tjenesten til å laste ned hele bøker.

Observatører i Europa mener Google kan utsettes for søksmål tilsvarende det i Belgia i land som Frankrike, Italia, Spania og Tyskland dersom søkeselskapet ikke vinner fram med sin anke.

Belgiske Copiepresse har truet Yahoo og Microsofts MSN-tjeneste med tilsvarende søksmål. Yahoo har inntil videre valgt å fjerne lenkene til Copiepresse-avisene på sine sider.

    Les også:

Les mer om: