Google drar til Månen og Mars med Nasa

Google og Nasa skal samarbeide om blant annet billeddata fra Jorden og Mars.

Google drar til Månen og Mars med Nasa

Google og Nasa skal samarbeide om blant annet billeddata fra Jorden og Mars.

Google har lenge tilbudt bildemateriale fra deler av Månen. Nå har selskapets inngått samarbeid med Nasas Ames Research Center hvor selskapene skal samarbeide om flere tekniske utfordringer knyttet til alt fra håndtering av store datamengder og massivt distribuert databehandling, til brukergrensesnitt på datamaskiner.

Som en første del av samarbeidet, vil Google og Ames fokusere på gjøre mer av Nasas datasamling tilgjengelig på Internett. Dette vil på sikt inkluderer sanntids visualisering av vær og værmelding, høyoppløste 3D-kart av Månen og Mars, sanntids sporing av ISS (International Space Station) og romfergene.

- Denne avtalen mellom Nasa og Google vil snart la enhver amerikaner få oppleve en virtuell flytur over overflaten på Månen eller gjennom kløftene på Mars, sier Nasa-administrator Michael Griffin i en pressemelding. Man får likevel anta at dette ikke er begrenset til amerikanske brukere.

- Denne innovative kombinasjonen av informasjonsteknologi og romvitenskap vil gjøre Nasa arbeid med å utforske rommet tilgjengelig for alle, sier Griffin.

Eric Schmidt, administrerende direktør i Google, understreker nytten Google vil ha av dette samarbeidet ved å vise til Nasas tekniske ekspertise og datamateriale.

Helt konkret skal Google og Nasa samarbeide om å integrere romfartsorganisasjonens datasett inn i Google Earth.

- Nasa har samlet og prosessert mer informasjon om planeten vår og universet enn noen annen enhet i menneskets historie. Selv om denne informasjonen er blitt samlet inn for å komme til nytte for alle, og mye av dette er offentlig eiendom, så mesteparten av denne informasjonen spredt og vanskelig for ikke-eksperter å få tilgang til og å forstå, sier Chris C. Kemp, direktør for strategisk forretningsutvikling ved Ames.

- Vi har jobbet hardt de siste årene for å implementere en avtale som gjør det mulig for Nasa og Google å arbeide tett sammen om et stort spekter av innovative fellesprosjekter. Vi samler noen av de beste forskerne og teknikerne for å danne grupper som kan gjøre mer av Nasa enorme informasjonsmengde tilgjengelig, sier Kemp.

De to organisasjonene holder nå på å utarbeide detaljer om ytterligere samarbeid, blant annet om felles forskning, produkter, lokaler, utdanning og oppdrag.

    Les også:

I går annonserte Google også at selskapet har kjøpt sveitsiske Endoxon, et selskap som i mange år har tilbudt blant annet karttjenester over Internett og mobiltelefonen. Oppkjøpet gir Google tilgang på supplerende teknologi, samt at det sveitsiske selskapet skal gi Google mer fokus på karttjenester for det europeiske markedet. Dette skal på sikt kunne gi bedre innhold fra Europa i Googles geografiske tjenester.

Til toppen