BEDRIFTSTEKNOLOGI

Google dropper H.264-støtten i Chrome

Vil kun satse på «fullstendig åpne» formater i framtiden.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
12. jan. 2011 - 10:27

Google ønsker at webvideo like allestedsnærværende som det bildeformatene GIF, JPEG og PNG er i dag. Disse tre formatene støttes av alle nettlesere og kan nå brukes fritt.

Også når det gjelder webvideo er det primært tre formater som konkurrerer om oppmerksomheten, nemlig Ogg Vorbis, H.264 og WebM. Men ingen av disse formatene støttes av samtlige av de store nettlesere.

Ogg Theora støttes av Opera, Chrome og Firefox, H.264 støttes av Safari, Chrome og Internet Explorer, mens WebM støttes av Opera, Chrome og kommende Firefox 4. Internet Explorer støtter ikke WebM direkte, men vil kunne spille av WebM-formatet dersom brukeren har installert separat støtte for formatet.

Ogg Theora er et helt åpent og fritt format. WebM, som Google står bak, tilbys også roayltifritt, men det er ikke blitt avklart om formatet krenger andre patenter som eies av tredjeparter. H.264 er også en åpen standard, men formatet kan ikke brukes royaltyfritt i alle sammenhenger.

Google kunngjorde i går at WebM-formatet nå begynner å få så bred støtte, både i nettlesere, i maskinvare og i andre verktøy, at tiden har kommet for å gjøre et valg.

Derfor har selskapet bestemt seg for å fjerne H.264-støtten fra Chrome og heretter kun tilby støtte det selskapet kaller «fullstendig åpne kodekteknologier». Foreløpig innebærer dette at kun WebM og Ogg Theora vil støttes, men i kunngjøringen heter det at selskapet vil vurdere støtte for andre åpne kodeker med høy kvalitet i framtiden.

Endringene i Chrome vil først skje om noen måneder, men kunngjøringen skjer nå for at nettstedeiere skal kunne gjøre eventuelle forberedelser.

Reaksjonene på Googles avgjørelse har ikke latt vente på seg. Under blogginnlegget hvor kunngjøringen ble gjort, er det godt over 400 kommentarer. Enkelte mener at dette er et tegn på at Google ikke bryr seg om brukerne. Andre spør om Google nå også vil lempe ut støtten for Flash, siden heller ikke dette er åpen teknologi. En skriver at han nå vurderer å gå tilbake til Firefox(!).

Andre, inkludert representanter for Mozilla, mener at dette er modig gjort av Google.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.