BEDRIFTSTEKNOLOGI

Google Earth-format gjort til åpen standard

Google har gitt fra seg kontrollen av KML-formatet som støttes av selskapets kartprodukter.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
15. apr. 2008 - 08:49

Googles karttjenester, Google Earth og Google Maps, utmerker seg spesielt fordi alle brukerne kan lage og vise egenproduserte informasjonslag sammen med kartene eller satellittbildene. Dette innholdet kan være enkeltstående eller samlinger av interessepunkter, mer detaljerte oversiktbilder eller for eksempel historiske kart.

Dette innholdet blir lagret i et XML-basert språk, KML (Keymap Markup Language), som Google ønsker å gi samme rolle for geografisk innhold som det HTML har for webinnhold. For å gjøre dette mulig, må formatet bli åpent og kontrollert av en internasjonal standardiseringsorganisasjon.

I går kunngjorde Open Geospatial Consortium (OGC) at det har godkjent OpenGIS KML Encoding Standard (OGC KML), som er navnet på den åpne KML-standardden. Standarden vil vedlikeholdes av OGC og utviklere vil nå få en standard tilnærming for å kunne bruke KML til å kode og dele visuelt, geografisk innhold i både eksisterende og framtidige tjenester og programmer.

OGC KML skal være den første bredt aksepterte standarden for visualisering av geografisk informasjon.

- Geografiske data gir online-opplevelsen betydelig ekstraverdi. Flere og flere mennesker ser på måter for å bygge inn stedsinformasjon i sitt nettinnhold, sier Michael Weiss-Malik, produktsjef for KML hos Google, i en pressemelding.

- Standardiseringen av KML gjør det mulig for både nybegynnere og eksperter å publisere og dele geografisk informasjon i et åpent format. Det er ikke ulikt nettlesernes standardiserte støtte for HTML, som lar enhver nettleser lese enhver webside, sier Weiss-Malik.

KML benyttes først og fremst i Google Earth, men støttes også av en rekke andre verktøy og kartrelaterte nettsteder.

- Helt grunnleggende er det ikke vår interesse å kontrollere informasjon, men heller å oppmuntre til at den spres, skriver Weiss-Malik i et blogginnlegg. Han mener det nå finnes flere titalls millioner KML-filer tilgjengelig på nettet.

OpenGIS KML 2.2 Encoding Standard formaliserer modellen og språket i KML 2.2, men skal samtidig være bakoverkompatibel med eksisterende KML 2.2-verktøy og -filer.

OGC KML er tilgjengelig på denne siden.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.