Google Earth satser på brukergenerert 3D

Innhold laget av brukerne selv, er sentralt i Google Earth. Nå også brukernes 3D-modeller.

Google Earth satser på brukergenerert 3D

Innhold laget av brukerne selv, er sentralt i Google Earth. Nå også brukernes 3D-modeller.

Google og Microsoft kjemper om å tilby den beste virtuelle versjonen av jordkloden med henholdsvis Google Earth og Virtual Earth. Sistnevnte er grunnlaget for blant annet Live Maps 3D. Begge er programmer som må installeres på brukerens maskin, selv om Microsofts løsning benytter Internet Explorer som brukergrensesnitt. En hel del av funksjonaliteten er også tilgjengelig gjennom rene nettleserbasert utgaver, men opplevelsen blir en helt annen når man kan fly mellom bygningene som i en 3D-verden.

Når det gjelder akkurat 3D-modellene, har Microsoft en stund hatt et visst forsprang, i hvert fall når det gjelder de store, amerikanske byene, men også Google Earth inkluderer nå også 3D-modeller av temmelig mange bygninger.

Google har lenge tilbudt 3D-modelleringsprogrammet SketchUp, som er relativt enkelt å bruke også for nybegynnere. Brukerne kan lage modeller av for eksempel virkelige bygninger, og lagre disse i et format som så kan vises i brukerens lokale Google Earth-klient. Brukerne har også hatt muligheten til å lagre modellene i det Google kaller 3D Warehouse - et galleri over brukernes modelleringsarbeid.

    Les også:

Med en oppdatert utgave av Google Earth som ble gjort tilgjengelig denne uken, vil de beste modellene i 3D Warehouse kunne vises som en del av det offentlige innholdet i Google Earth. I tillegg har Google selv laget modeller av en rekke kjente bygninger, blant annet i Europa. Modellene kan inkludere fototeksturer, slik at materialer som mur, glass og metall kommer tydelig fram.

Eiffeltårnet uten og med fototeksturer

Microsoft har denne uken kommet med en annonsering om en avtale som skal gi mer detaljerte bilder i Virtual Earth. Men det gjelder kun satellitt- og flyfoto av amerikanske områder.

Google satser derimot betydelig på muligheten til å vise brukergenerert innhold i Google Earth, noe som forteller brukeren mer om hva man egentlig ser. Dette inkluderer direkte lenker til Wikipedia, fotografier fra Panoramio-tjenesten og kommentarer og tips fra Google Earth Community.

3D-modell av Colosseum i Google Earth

Når Google nå har åpnet for å gjøre det beste fra 3D Warehouse tilgjengelig for alle Google Earth-brukerne, betyr det at også små og ellers ubetydelige bygninger etter hvert kan dukke opp som en 3D-modell i Google Earth. Kriteriene for å få modellen inkludert er primært at modellen er en nøyaktig gjengivelse av bygningen, samt at den er nøyaktig posisjonert. Start med å lage en modell av huset ditt.

Til toppen