BEDRIFTSTEKNOLOGI

Google endrer WebM-lisensen

Går åpen kildekode-fellesskapet i møte.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
7. juni 2010 - 13:18

Da Google under selskapets utviklerkonferansen i midten av mai kunngjorde at implementeringer av WebM-kodeker var blitt gjort til åpen kildekode, ble det også klart at selskapet hadde utgitt teknologien med en lisens som raskt ble noe omstridt.

Lisensteksten inkluderte betingelser som gjorde den uforenelig med GPL, som mye åpen kildekodeprogramvare utgis under. Denne delen omhandlet tap av patentlisensrettigheter ved patentsøksmål mot Google og betydde i praksis at dersom et selskap saksøker Google for patentkrenkelser, så vil saksøkeren miste rettet til å videredistribuere WebM.

På fredag i forrige uke kunngjorde Googles Chris DiBona, sjef for åpen kildekodeprogrammene til Google.

Selskapet har nå tatt i bruk ordlyder omkring patentbetingelser som lånt fra både Apache- og GPLv3-lisensene, slik at copyright-betingelsene ikke lenger er knyttet til patenter.

Dette har likevel svært lite å gjøre med påstandene om at WebM og VP8 spesielt, potensielt krenker patenter knyttet til videoteknologier som H.264. Enkelte mener dette er påstander som har blitt framsatt kun for å skape usikkerhet omkring VP8. Dette kan føre til at aktører unnlater å implementere teknologien i frykt for å bli saksøkt i framtiden.

Andre mener at det ikke er mulig å lage teknologier med lignende komprimeringsgrad som H.264 uten å krenke H.264-relaterte patenter.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.