– Google er klar til å slette

Skal ha fått mer enn 50 000 søknader.

– Google er klar til å slette
Google skal snart begynne å fjerne utvalgte søketreff knyttet til personnavn fra søkeresultatene som vises i de europeiske utgavene av selskapets søketjeneste. Bilde: digi.no

Google skal innen utgangen av juni begynne å slette lenker til uønskede personopplysninger fra selskapets europeiske søkeresultater. Dette forteller ikke navngitte kilder til New York Times. Kildene skal ha kjennskap til saken, men har ikke autorisasjon til å uttale seg.

I slutten av mai gjorde Google tilgjengelig et skjema hvor personer kan be om at enkeltlenker kan utelates fra søkeresultatene i Googles søketjenester i EØS-landene, men ikke for eksempel den amerikanske utgaven. Søknadene må begrunnes og vil bli behandlet i hvert enkelt tilfelle. Det hele er basert på en dom i EU-domstolen tidligere i mai, som gir EØS-borgerne det som omtales som «en rett til å bli glemt». Det betyr på ingen måte at alle søknadene vil bli tatt til følge. Retten til personvern vil måles opp mot allmennhetens rett til å vite.

Google har etablert en rådgivende gruppe med blant annet eksterne personvern- og juseksperter. Også Wikipedia-gründer Jimmy Wales er blant medlemmene som skal gi Google råd om hvordan søknadene skal behandles. Wales har forøvrig uttalt seg svært kritisk til EU-dommen, som også berører andre store søketjenester, slik som Microsofts Bing.

Søknadsskjemaet til Google har blitt flittig brukt. I løpet av det første døgnet skal det ha kommet inn 12 000 søknader. Ifølge kildene til New York Times har dette nå vokst til mer enn 50 000.

I slutten av mai publiserte Financial Times statistikk over søknader som hadde kommet inn mellom den 12. og den 19. mai, altså før skjemaet var blitt opprettet. 31 prosent av søknadene skal ha dreid som om å få slettet treff til sider som knytter personen til svindel eller bedrageri, 20 prosent om arrest eller dom i forbindelse med vold eller annen alvorlig kriminalitet, mens 12 prosent var knyttet til barnepornografi. 40 prosent av forespørslene var fra tyske innbyggere.

Disse tallene kan ha blitt betydelig endret etter at søkeskjemaet ble gjort tilgjengelig.

Les mer om: