BEDRIFTSTEKNOLOGI

Google feirer to år med Chrome

Benytter anledningen til å lansere versjon seks.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
3. sep. 2010 - 10:11

Den 2. september 2008 overrasket Google de aller fleste da selskapet kunngjorde at det var i ferd med å lage en nettleser. Den samme dagen ble den første betautgaven av Chrome til Windows gjort tilgjengelig. Den offisielle versjon 1 av nettleseren kom først i midten av desember samme år, men det er ikke uvanlig at Google lanserer produkter og tjenester med en beta-merkelapp. Senere ble Chrome gjort tilgjengelig for både Mac OS X og Linux.

I forbindelse med feiringen flyttet Google også versjon 6 av nettleseren over fra betakanalen til den stabile distribusjonskanalen. Det vil si at selskapet har sluppet seks fulle versjoner av nettleseren på de to årene den har vært tilgjengelig. Selskapet lover i sommer å øke utgivelsestempoet ytterligere, slik at det ikke er utenkelig at versjon 9 er klar før året er omme.

Chrome 6 inkluderer en håndfull nyheter. De mest iøynefallende er en oppussing av brukergrensesnittet, hvor de to menyene har blitt redusert til én, hvor noen av knappene har blitt flyttet en smule, samt visse endringer i fargene. Målet til Google er å gjøre brukergrensesnittet så minimalistisk som mulig.

Bildet nederst i saken viser forskjellen på den første betautgave av Chrome og Chrome 6.

Andre nyheter er støtte for automatisk utfylling av skjemaer (autofill), synkronisering av utvidelser og autofill-data, samt økt fart og stabilitet.

En rekke sikkerhetsfikser har Google også inkludert. Halvparten av de 14 sårbarhetene som nå er fjernet, har blitt gitt høy alvorlighetsgrad av Google. Fem av sårbarhetoppdagelsene har vært av et slikt slag at de har kvalifisert for dusør fra Google.

Denne utgivelsen, 6.0.472.53, inkluderer også et nytt forsøk på å omgå en feil i Windows-kjernen. Dette problemet ble erklært rettet i 5.0.375.127, men dette skal ha vist seg ikke å være korrekt.

Google er i gang med versjon 7 av Chrome. Selskapet sier ingenting offisielt om hva som kommer i den versjonen, men opplyser at man i månedene som kommer vil inkludere støtte for maskinvareakselerert grafikk og webapplikasjonsbutikken Chrome Web Store.

    Les også:

Google Chrome 1 beta (øverst) sammenlignet med Chrome 6 (nederst).
Google Chrome 1 beta (øverst) sammenlignet med Chrome 6 (nederst).
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.