Google fikk kontrabeskjed av Datatilsynet

- Ikke slett ulovlige Street View-data fra trådløse nett.

Google fikk kontrabeskjed av Datatilsynet

- Ikke slett ulovlige Street View-data fra trådløse nett.

Google granskes av en rekke lands personvernmyndigheter etter fadesen med ulovlig innsamling av sensitive personopplysninger fra trådløse nettverk.

De såkalte Street View-bilene med kamerarigg og lasermåler på taket har snappet opp slike data også i Norge.

Datatilsynet sier til digi.no at de var raskt ute med å forlange at Google slettet informasjonen som de mener er ulovlig innhentet.

Men så kom kontrabeskjeden.

Europeiske personvernmyndigheter ønsker nemlig å koordinere etterforskningen av Google. Det skjer gjennom det EU-oppnevnte organet Artikkel 29-gruppen, som har i oppgave å følge med at personvernregler etterleves i EU og EØS-området.

Snur: Google skal ikke slette de ulovlige WLAN-dataene ennå, sier konstituert direktør Ove Skåra i Datatilsynet.
Snur: Google skal ikke slette de ulovlige WLAN-dataene ennå, sier konstituert direktør Ove Skåra i Datatilsynet. Bilde: Hans Fredrik Asbjørnsen

- På bakgrunn av en henvendelse fra gruppen har vi gitt kontrabeskjed, og bedt Google om å ikke slette de norske dataene. Poenget er å beholdene dette til etterforskningen avsluttes, sier konstituert direktør Ove Skåra i Datatilsynet til digi.no.

Han er likevel klar på at WLAN-dataene helt åpenbart ikke er noe Google skal få beholde fremover.

- Hvis man går til sak mot Google for dette bruddet, for ulovligheten, så ville det være synd hvis bevisene var slettet.

I neste uke vil Artikkel 29-gruppen møtes i Brüssel, og Street View-saken blir ifølge Skåra et sentralt punkt på agendaen.

På dette møtet skal Datatilsynet selv delta med en norsk representant.

Omtrent samtidig starter Google igjen opp kartleggingen av norske veier og bygninger. Etter et par måneders pause opplyser søkegiganten at de gjenopptar fotograferingen i Norge neste uke. Denne gangen har de lovet å ikke sniffe data fra nettverk, men kun samle bilder og 3D-materiale.

    Les også:

Til toppen