BEDRIFTSTEKNOLOGI

Google fjerner nettsøppel

Straffer innhold av lav kvalitet i søkeresultatene.

25. feb. 2011 - 10:01

Google endrer ofte sin hemmelige søkealgoritme, som avgjør hvilke treff du får. Som regel er det snakk om finjusteringer, som ledd i et evig mål om å perfeksjonere søkemotoren.

Endringen de nå ruller ut er imidlertid av den virkelig store sorten. Den skal umiddelbart påvirke hele 11,8 prosent av alle søk.

- Denne oppdateringen er utformet for å redusere rangeringen til innhold av lav kvalitet, oppgir den ubestridte søkekongen i et blogginnlegg.

Det siktes til nettsider som forsøpler søkeresultatene med uinteressante treff. Konkret nevnes nettsteder som kopierer innhold fra andre, eller det Google oppfatter som innhold av liten bruksverdi.

Nettsøppel

Nettkataloger og tjenester som bygger enorme samlinger med lavkvalitetsinnhold, såkalte «content farms», har lenge vært svært uglesett. Typisk er dette nettsteder uten annen hensikt enn å havne så høyt opp i søketjenestenes resultater som mulig, for deretter å tjene på annonsevisninger eller betalte lenker.

Google har også tidligere utført eller planlagt tiltak for å håndtere spam i søkemotoren, men har nå fått hjelp også av egne brukere for å luke vekk uønsket innhold.

I forrige uke introduserte de utvidelsen Personal Blocklist til nettleseren Chrome, der brukere selv kan markere søketreff man ønsker å fjerne.

Justeringen av søkeresultatene er ikke basert på erfaringene fra denne tjenesten, understreker Google.

- Vi har imidlertid sammenlignet data fra brukernes svartelister med nettinnhold identifisert av algoritmen vår.

Google sier de er svært fornøyd med at algoritmen og brukernes erfaringer viste seg å være sammenfallende.

- Ser man på flere titalls av de oftest blokkerte domenene fra Chrome-utvidelsen, så håndterer algoritmejusteringen vår 84 prosent av dem. Det er en sterk uavhengig bekreftelse på fordelen dette gir brukerne, oppgir selskapet.

Hvilke konkrete domener som rammes sier de ingenting om, men de berørte kan belage seg på å havne langt ned på trefflistene.

Endringen er i første rekke lansert i den amerikanske utgaven av søkemotoren. Senere vil Google introdusere den også i øvrige land.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.