BEDRIFTSTEKNOLOGI

Google fjerner plussen

Ikke lenger mulig å avgrense søk med +-tegnet.

Google hevder at anførselstegn er enklere å bruke enn plusstegn ved avgrensning av søk. Pluss har vært brukt som søkeoperator siden lenge før Google kom på banen.
Google hevder at anførselstegn er enklere å bruke enn plusstegn ved avgrensning av søk. Pluss har vært brukt som søkeoperator siden lenge før Google kom på banen. Bilde: Marius Jørgenrud
25. okt. 2011 - 09:28

Plusstegnet (+) har vært en kjent og mye brukt operator for enklere å finne akkurat det du leter etter ved nettsøk.

Historisk har plussen vært brukt ved søk etter flere ord eller uttrykk samtidig, for å angi hvilke av dem som måtte være med i trefflistene. For eksempel slik: +oppfinner +radioaktivitet +kvinne.

Erstatter pluss

Dette har vært mulig i Google helt siden de lanserte høsten 1998, men nå er det slutt. Som ved et trylleslag har søkemotoren begynt å ignorere tegnet.

I stedet blir du nå fortalt at du skal bruke anførselstegn før og etter ord og uttrykk du vil ha med. Dette fremgår ved alle plussøk.

Ikke alle er like fornøyd med endringen, og det er heller ikke alle som kjøper forklaringen, som er gitt av en Google-ansatt i hjelpeforumet:

- Nå er mekanismene for å angi nøyaktig hva du ønsker å finne gjort mer konsekvent gjennom å utvide funksjonaliteten til anførselstegn-operatoren. I tillegg til å bruke anførsel for søk etter eksakte fraser kan du nå bruke anførselstegn rundt enkeltord, for å be Google matche det ordet presist, heter det.

Videre forklares det at endringer skal være nok et steg for å fornenkle søkeopplevelsen og gi brukerne informasjon de ønsker. Virkelig? Doble anførselstegn skal være enklere enn et plusstegn?

SearchEngineLand tror endringen skyldes Googles nye sosiale nettjeneste, der plusstegnet står sentralt.

- Jeg har på følelsen at Google har fjernet plussoperatoren på grunn av Google+. De ønsker ikke å skape forvirring med operatoren. Taster du inn + i Google nå så vil tegnet automatisk forbindes med [Google+] kontaktene dine, skriver de.

Dessuten fungerer minustegnet fremdeles, så endringen fremstår ikke som særlig konsekvent. Minus før ett søkeord sørger for å fjerne alle treff som inneholder akkurat det ordet.

Google har heller ikke rukket å oppdatere hjelpesidene sine. I skrivende stund anbefaler de fremdeles bruk av +-operatoren, selv om den nå er pensjonert.

Gammel info: Endringen gjenspeiles foreløpig ikke på Googles hjelpesider <i>Bilde: Google</i>
Gammel info: Endringen gjenspeiles foreløpig ikke på Googles hjelpesider Bilde: Google

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.