Google fjernsletter Android-innhold

- Vi hadde håpet å ikke måtte bruke denne mekanismen.

Bilde: Google
25. juni 2010 - 08:52

Flere elektronikkprodusenter har bygget inn en funksjon som gir dem muligheten til å ta seg inn i brukernes enheter, for deretter å slette innhold.

Den omstridte mekanismen - gjerne omtalt som en «kill switch» eksisterer blant annet i Apples iPhone og lesebrettet Kindle. Funksjonen er også innebygget i Android-baserte enheter.

Denne uken har Google fjernet to mobilprogrammer fra Android Market, som de ikke ønsket skulle være der lenger. Samtidig har de fjernet denne programvaren fra mobiltelefoner som har installert dem.

- Disse applikasjonene var bevisst fremstilt med et feilaktig formål, med den hensikten å oppfordre brukerne til å laste dem ned, opplyser sikkerhetsansvarlig for Android, Rich Cannings i et blogginnlegg.

Han bedyrer at nevnte programvare ikke var utviklet med onde hensikter, og heller ikke hadde tilgang til persondata eller uforholdsmessige systemressurser.

Ifølge Cannings skal programmene derimot ha vært nærmest ubrukelige. Han nevner ikke navnet på de to Android-appliksjonene eller hvor mange som lastet dem ned.

- De fleste brukerne avinstallerte programmene straks etter å ha installert dem.

De øvrige avinstallasjonene tok altså Google seg av selv.

Funksjonen for å fjernadministrere og slette uønsket innhold på Android-baserte håndsett er en av flere sikkerhetsmekanismer som selskapet har, sier de. Hensikten skal være å beskytte brukerne mot ondsinnet programvare.

I et nødstilfelle forbeholder Google seg retten til å ta vekk skadelig programvare på en rask og effektiv måte, slik at ytterligere spredning unngås, heter det videre.

- Selv om vi hadde håpet å unngå å måtte bruke denne mekanismen, så vet vi i det minste at muligheten er der når vi trenger den, skriver Rich Cannings.

Slik fjernsletting av nedlastet innhold skjer imidlertid ikke bare av sikkerhetsmessige hensyn. I fjor sommer tok Amazon seg inn på kundenes lesebrett Kindle og slettet alle kopier av, hold deg fast, George Orwells bøker «1984» og «Animal Farm». Dette ble gjort fordi rettighetshavere klaget over at de var solgt ulovlig.

Den gangen ble ingen av de berørte Kindle-brukerne gitt beskjed om hendelsen. Det haglet med kritikk mot Amazon da dette ble kjent, og bokgiganten lovet senere å aldri mer benytte slettefunksjonen.

Android-brukere trenger imidlertid ikke bekymre seg over at slettingen skjer i det skjulte, ifølge Google.

- Dersom en applikasjon tas vekk får brukeren en melding på skjermen, skriver sikkerhetsansvarlig Cannings.

    Les også:

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.