BEDRIFTSTEKNOLOGI

Google forbedrer bildeformatet WebP

Med ny funksjonalitet kan formatet også utfordre PNG og GIF.

WebP-formatet skal gi mindre filstørrelse enn PNG for blant annet bilder med transparent bakgrunn.
WebP-formatet skal gi mindre filstørrelse enn PNG for blant annet bilder med transparent bakgrunn. Bilde: Google
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
21. nov. 2011 - 13:11

På weben i dag brukes det tre bildeformater som alle nyere nettlesere støtter, JPEG (Joint Photographic Experts Group), PNG (Portable Network Graphics) og GIF (Graphics Interchange Format). Årsaken til at det benyttes tre formater, er at ingen av formatene dekker alle behov. JPEG er effektivt til å vise fotografier, men benytter tapsbasert komprimering. PNG benytter tapsfri komprimering, noe som resulterer i større bildefiler enn JPEG. PNG støtter også transparens eller gjennomsiktighet, noe som benyttes hyppig,

GIF har mange begrensninger og er langt på vei blitt erstattet av PNG. GIF er det eneste av formatene som har støtte for animasjoner, noe som ofte benyttes å presentere små og enkle videosnutter.

Google kom i fjor med WebP-formatet, som er basert på stort sett samme teknologi som videoformatet WebM. Den gang ble formatet først og fremst ansett som et alternativ til JPEG, siden formatet den gang benyttet tapsbasert komprimering som skal være mer effektiv enn den JPEG benytter. Det betyr at WebP gir mindre bildefiler med samme bildekvalitet.

I forrige uke introduserte Google en ny utgave av WebP-formatet. Formatet støtter nå også en tapsfri komprimeringsmodus, i tillegg til støtte for transparens, også kjent som «alpha channel». Transparens kan brukes i både den tapsbasert og den tapsfrie modusen.

Ifølge Google WebP-bildefiler komprimert med tapsfri modus i gjennomsnitt være 45 prosent mindre enn de samme bildene i PNG-formatet. Også når PNG-filene har blitt ytterligere komprimert med pngcrush og pngout, skal WebP-filene være i gjennomsnitt 28 prosent mindre.

WebP kan forøvrig også erstatte animerte GIF-er. Formatet fikk støtte for blant annet animasjoner i oktober.

Fordelen med mindre bildefiler er at de er raskere å laste ned via Internett, og fart på Internett er noe Google er svært opptatt av. Problemet med WebP er at formatet foreløpig har liten støtte hos nettleserleverandørene. Det er bare Googles egen Chrome, i tillegg til Opera, som støtter formatet. Det betyr at nettsteder som ønsker å benytte WebP, også må tilby de samme bildene i et av de eldre formatene, som en reserveløsning for nettlesere som ikke støtter WebM. Selv om gevinsten i form av redusert nedlastingstid for brukerne kan være betydelig, spesielt over trege Internett-forbindelser, betyr merarbeidet ved å måtte tilby to formater at de fleste nok velger å nøye seg med bare ett format, som virker overalt.

Om de nye egenskapene til WebP vil gjøre formatet mer interessant for de øvrige nettleserleverandørene, vil tiden vise. Mozilla har tidligere uttalt at formatet ikke var bra nok på det aktuelle tidspunktet. Microsoft og Apple støtter verken WebP eller det relaterte WebM-formatet, blant annet fordi de mener at formatet kan krenke andres patenter.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.