Google forstyrrer trafikken til Sesam

Ufine metoder fra Google skaper store svingninger hos Sesam, mener søksjef Bjørn Tveiten.

Google forstyrrer trafikken til Sesam

Ufine metoder fra Google skaper store svingninger hos Sesam, mener søksjef Bjørn Tveiten.

Stadig flere bruker mobilen til å surfe på internett. De store søkemotorselskapene har derfor laget egne versjoner av sine søkemotorer som er tilpasset mobiltelefoner. Ifølge test fra amobil på brukervennligheten i søkemotorene Google, Yahoo, Microsoft Live, Sesam og Kvasir, ble Sesam blinket ut som den beste wap-søkemotoren.

Sesam vant på flest relevante treff på wap-sider, både norske og engelske. I sommer hadde Sesam all time high med over 900.000 søk og over 200.000 unike brukere.

Men de siste ukene har Sesam opplevd opplevd uforutsigbare, store svingninger på brukerstatistikkene og på antall visninger. Søkene kan forårsake en unaturlig 3 til 4-dobling av statistikk-tallene. Noen dager er mer normale, mens unike brukere er temmelig konstant, forteller Bjørn Tveiten i Schibsted Søk til digi.no.

Han viser til analyser om at Google og Yahoo! sine crawlere ofte fremstår under andre identiteter, for eksempel som den gamle mobilen "Nokia 6820". Dette skjer i tillegg til den vanlige brukeragenten Mozilla Googlebot.

- Dette gjør det vanskeligere for oss å avdekke hva som er crawling, men hver gang vi går i dybden ser vi at det er crawlerne som skaper de store svingningene i tallene, sier Tveiten.

Crawler er en betegnelse for et automatisert program eller script som systematisk skanner innhold på websider, for så å samle det i en indeks som brukes av søkemotoren.

Tveiten mener crawlerne normalt sett er «snille» i den forstand at de ikke stresser systemene de crawler. De er også forutsigbare i antall sidevisninger per døgn.

I Sesams tilfelle har Googles crawlere virkelig tatt av, og satt opp zoom-funksjoner på kartvisningen i ett kjør, slik at antall zoom-funksjoner for eksempel 5. oktober talte over 80.000, mens normalen er under 100 i løpet av et døgn.

- Dette er ufine metoder av Google, sier Bjørn Tveiten.

Sesam har sett seg nødt til å sperre Googles brukeragent ute, etter å ha brukt mye tid og ressurser på å analysere loggene.

Til toppen