UTVIKLING

Google fra kommandolinjen

Python-verktøy lar deg styre Google-tjenester i tekstbasert grensesnitt.

21. juni 2010 - 09:59

Nå kan du styre mange av Googles tjenester helt uten å bruke nettleseren. I stedet foregår magien gjennom et nytt kommandolinje-verktøy kalt GoogleCL.

Programmet er skrevet i Python og gjør det mulig å laste opp hele bildebanken din til Picasa ved hjelp av en enkel tekstkommando:

$ google picasa create --title "My album" ~/Photos/vacation/*.jpg

Blant en rekke andre bruksområder finner vi også muligheten til å redigere dokumenter i Google Docs, endre kalenderoppføringer i Google Kalender, endre blogginnlegg i Googles Blogger, legge ut eller hente opplysninger om filmsnutter på Youtube, og mye mer.

GoogleCL benytter det samme biblioteket som Googles gdta-python-klient. Dette gir tilgang til programmeringsgrensesnitt (API-er) mot en rekke av søkegigantens tjenester.

Prosjektet er myntet på Linux, og Google tilbyr verktøyet både som tar.gz og pakkeformatet .deb.

Den uavhengige utvikleren Isaac Truett var raskt på pletten med en oppskrift på hvordan verktøyet også kan kjøre på Windows-plattformen. Og nå drømmer han om å få dette til å fungere også under Android.

- Vi utvikler stadig nye funksjoner, så følg med fremover. Eller enda bedre, bidra til prosjektet selv, skriver Google i et blogginnlegg.

Enn så lenge støtter ikke GoogleCL oppslag mot Googles søkemotor. Men det er det andre kommandolinjeverktøy som gjør, som Goosh.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.