JUSS OG SAMFUNN

Google fradømt «Gmail» i Europa

En avgjørelse i EU innebærer at Google ikke lenger kan tilby e-post i gmail.com-domenet.

1. feb. 2007 - 09:39

Ifølge Ars Technica har tyske Daniel Giersch og hans tjeneste «G-mail» fått medhold i sin langvarige strid med Google hos EUs kontor for harmonisering av det indre marked. Det innebærer at Google ikke lenger får anledning til å gi sine brukere e-postadresser i domenet gmail.com.

G-mail er en tjeneste som tilbyr e-postadresser i domenet gmail.de, og samtidig lar brukere sende e-post til mottakere uten e-postadresse. Det skjer ved at G-mail skriver ut meldingen og leverer utskriftene til mottakernes fysiske adresser. G-mail ble etablert i 2000.

Til sammenlikning kunngjorde Google sin Gmail-tjeneste fire år seinere, nærmere bestemt 31. mars 2004. Formelt sett er den fortsatt i beta.

Giersch mener likheten mellom Googles Gmail og hans G-mail er utålelig. Han angrep Google juridisk, og har vunnet fram helt til topps i det tyske rettssystemet. Siden april 2005 har Googles e-postkunder i Tyskland måttet holde seg til domenet googlemail.com, etter et pålegg fra en domstol.

I oktober 2005 inngikk Google et forlik i Storbritannia for å løse en tilsvarende krangel med selskapet Independent II Research. Siden da har også britiske kunder fått tildelt googlemail.com som e-postdomene.

Giersch sier han har takket nei til et tilbud fra Google om å gi seg mot å få 250.000 dollar kontant utbetalt. Han forteller at Google har oppført seg truende og ondskapsfullt.

Avgjørelsen i EUs kontor for harmonisering av det indre marked innebærer at Google må bytte ut «gmail.com» for alle sine e-postbrukere i alle EU-land.

Google kan anke avgjørelsen til EU-kontoret. Avgjørelsene i Googles disfavør i de tyske domstolene innebærer at det kan være problematisk for selskapet å vinne fram med anken.

Ifølge Giersch har han forsøkt å registrere varemerket G-mail i europeiske land som ikke er medlemmer av EU, blant dem Norge, Sveits og Monaco. Registreringen ble avvist i Norge, og er ennå ikke ferdig behandlet i de andre landene.

Dette kan innebære at Norge blir unntaket i Europa, annerledes-landet der gmail.com fortsatt er i bruk.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.