JUSS OG SAMFUNN

Google frifunnet i Java-saken

Juryen anser bruken av API-strukturen i Android som «rimelig».

Android 6.0 Marshmallow-statue utenfor Google i Mountain View
Android 6.0 Marshmallow-statue utenfor Google i Mountain View Bilde: Google via YouTube

Google har på nytt sluppet unna å betale milliarderstatning til Oracle i rettsstriden angående bruken av strukturen, rekkefølgen og organisering av Java-programmeringsgrensesnittene (API-ene) i Android, som Google har kopiert fra Oracles Java-plattform.

Juryen i saken skulle avgjøre om denne bruken av API-ene er i henhold til det som kalles for «fair use» i amerikansk lovgivning. Dersom det ikke hadde vært tilfelle, skulle juryen også bestemme en erstatningssum som Google måtte ha betalt til Oracle.

Men nå kom det aldri så langt, siden juryen mener at Googles bruk av API-strukturen er innenfor rimelig bruk.

- Dagens dom, at Android gjør rettferdig bruk av Java API-ene, representerer en seier for Android-økosystemet, for Java-programmeringsfellesskapet og for programvareutviklere som er avhengige av åpne og frie programmeringsspråk til å bygge innovative forbrukerprodukter, heter det i en uttalelse fra Google som er gjengitt av Ars Technica.

Ankes

Oracle har på sin side allerede gjort det klart at saken vil bli anket.

- Vi mener bestemt at Google utviklet Andrid ved ulovlig å kopiere Java-kjerneteknologi for å skynde seg inn i markedet for mobile enheter. Oracle opprettet dette søksmålet for stoppe Google illegale atferd. Vi mener det er tallrike årsaker til å anke, og vi planlegger å bringe denne saken tilbake som anke til Federal Circuit, sier Oracles sjefsadvokat, Dorian Daley, som blant annet Ars Technica har gjengitt.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.