BEDRIFTSTEKNOLOGI

Google går til angrep på nettkatalogene

Google mener nettkataloger som Kvasir skaper skjeve søkeresultater. Nå strammer de inn.

4. okt. 2007 - 12:50

Stadig flere nettbrukere benytter Google til sine søk og dermed blir det stadig viktigere å komme høyt opp på søketreff-listene til Google. For selger du spader, og ikke er blant de første tre-fire treffene når folk søker på spader, går du glipp av mange kunder, viser alle analyser.

En av veiene til å skaffe seg en bedre plassering har vært å kjøpe oppføringer i nettkataloger. For Googles søkemotor er basert på en teknikk som rangerer søkelistene ut i fra hvor mange lenker inn og ut hver side/site har. Og fordi nettkatalogene er så store, gis sider de lenker til et solid løft - enn så lenge.

Google har begynt å slette eller endre dette i USA. En amerikansk IT-ekspert har funnet ut at Google har redusert eller kastet ut 70 kataloger som selger lenker fra sine søke-oversikter, ifølge Forbes.com. Søker man på vanlige ord, får man ikke lengre opp treff i disse nettkatalogene.

Google-ekspert Roar Eriksen i Tarantell har ikke hørt om noen norske kataloger som er blitt kastet ut.

- Google arbeider med hvordan de skal behandle katalogene. Det er for lett å kjøpe seg topp-oppføringer ved å kjøpe oppføringer i katalogene i dag, sier Eriksen til digi.no.

Eriksen spår at Google kommer til å utelate katalogene når de regner ut søkeplasseringene til andre sider. Google vil dermed se på lenker til og fra en nettside for å beregne hvor høyt den skal komme, men utelukke lenker til det de mener er kataloger, spår Eriksen overfor digi.no.

- Det er for lett å kjøpe seg topp-oppføringer ved å kjøpe oppføringer i katalogene i dag. Eriksen har tidligere jobbet for Google og regnes som en av ekspertene på søkemotor-optimalisering i Norge.

Han presiserer at katalogene og de som kjøper oppføringer der ikke bryter med noen retningslinjer fra Google, men forteller at Google har fortalt at de arbeider med å endre systemene sine.

Har han rett, kan det komme endringer som kan påvirke selskaper som Kvasir og Nettkatalogen.

Det er en aktør som ikke vil merke noe til endringer fra Google og det er Eniroe-eide Gulesider.no. De har utelukket Googles indeksering fra sine sider.

Her kan du se listen over amerikanske og internasjonale nettkataloger Google har kastet ut.

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.