JUSS OG SAMFUNN

Google går til motsøksmål

Avviser krav fra patenttroll eid av Apple og Microsoft.

Google avviser patentsøksmålet fra Rockstar Consortium og krever i et motsøksmål at patentkravene mot Android og selskapets Nexus-enheter ugyldiggjøres av en jury.
Google avviser patentsøksmålet fra Rockstar Consortium og krever i et motsøksmål at patentkravene mot Android og selskapets Nexus-enheter ugyldiggjøres av en jury. Bilde: PantherMedia
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
27. des. 2013 - 13:07

Mandag ble det kjent at Google har svart på patentsøksmålet fra Rockstar Consortium – som blant annet Apple, Microsoft, Blackberry, Ericsson og Sony står bak – med et motsøksmål.

Rockstar er opprettet av de nevnte selskapene for å forvalte patentporteføljen som disse selskapene kjøpte av konkursboet etter canadiske Nortel. Rockstar har ingen annen virksomhet enn å finne aktører som angivelig krenker ett eller flere av patentene som konsortiet forvalter.

Google ble i slutten av oktober saksøkt for bevisste patentkrenkelser i blant annet selskapets søketjeneste og for teknologien brukt av Android. Også Asustek, HTC, Huawei, LG Electronics, Pantech, Samsung og ZTE, som alle tilbyr Android-enheter, ble saksøkt samtidig.

I motsøksmålet skriver Google at selskapet krever at en jury skal behandle påstandene fra Rockstar om at Android og Googles egne Nexus 5, 7 og 10 krenker sju patenter som er nevnt i patentsøksmålet fra Rockstar. Google avviser at disse enhetene krenker de aktuelle patentene. Google krever forøvrig kun å få dekket sine rettskostnader.

Kampanje?

Men i motsøksmålet heter det også at Rockstar og datterselskapet MobileStar – som skal ha blitt etablert dagen før søksmålet fra Rockstar ble utstedt – har etablert en kampanje mot Google og Android. Google hevder at Rockstar har hatt møter med mange selskaper i California hvor disse selskapene har blitt frarådet å bruke Android i framtiden.

Et annet poeng i motsøksmålet er at søksmålet til Rockstar mot alle de nevnte selskapene kun gjelder Android-baserte enheter, til tross for at samtlige, bortsett fra Google selv, tilbyr produkter som ikke er basert på Android.

Patentene det er snakk om, stammer etter alt å dømme fra Nortel-porteføljen, som også Google bød på i 2011. Porteføljen ble solgt for 4,5 milliarder dollar, mens Google bød 3,14 milliarder dollar. Senere kjøpte Google Motorola Mobility i stedet.

Tirsdag denne uken kom Bloomberg med en melding om at Rockstar er i ferd med å selge deler av porteføljen fordi konsortiet angivelig ikke har hatt noen større suksess med å oppnå omfattende lisensavtaler med disse patentene. I et videointervju med Bloomberg sier formann i forvaltningsselskapet M-Cam at hans selskap, etter å ha studert mange av de tidligere Nortel-patentene, mener at så mange som tre av fire patenter vil få vanskeligheter med å greie seg i ny og omfattende granskning. Han sier også at ansettelsen av ny underdirektør ved det amerikanske patentkontoret må ha vært en forferdelig nyhet for Rockstar.

Den nye visedirektøren er nemlig Michelle Lee. Lee var fram til 2012 sjef for patenter og patentstrategi hos Google. Hun skal også ha vært den i Google-ledelsen som først uttalte seg om den skadelige effekten av patenttroll og om den ofte dårlige kvaliteten på amerikanske patenter.

Lee skal fra midten av januar lede USAs patentkontor inntil en ny direktør har blitt ansatt.

    Les også:

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.