Google gir gass med Chrome OS

Utstyres med vinduer og langt kraftigere maskinvare.

Google gir gass med Chrome OS
Brukergrensesnittet i Chrome OS ligner nå langt mer på blant annet Windows. Bilde: Google

Chrome OS, Googles nettleser- og nettsky-orienterte operativsystem har så langt oppnådd begrenset suksess. De potensielle brukerne har vært skeptiske til at systemet har kunnet tilby tilstrekkelig funksjonalitet. Ikke minst gjelder dette mulighetene som tilbys når maskinen ikke er tilkoblet Internett, hvor både dataene og applikasjonene i utgangspunktet er lagret.

Men i likhet med nettleseren Chrome OS bygger på, blir operativsystemet stadig utvidet med mer funksjonalitet. Til TechRadar sier Linus Upson, visepresident for engineering i Google, at offline-støtte for vanlige bruksområder som e-post, dokumenter, musikk, foto og film, har kommet på plass.

For pc-brukere som bruker det meste tiden sin i nettleseren uansett, og som ikke greier seg med et tastaturløst nettbrett, kan Chrome OS-baserte enheter være et greit alternativ. Kort oppstartstid, ingen virustrussel og automatisk oppdatering av all programvare, inkludert av applikasjoner som lastes ned fra Google Web Store, er de viktigste argumentene for Chrome OS. Det er også mulig å fjernadministrere Chrome OS-enheter. Google markedsfører systemet overfor blant annet skoler og bedrifter hvor de ansatte kun benytter webbaserte applikasjoner.

I går kunngjorde Google at en større oppdatering av Chrome OS nå er tilgjengelig, sammen med to nye maskinvareprodukter.

Den viktigste nyheten i gårsdagens Chrome OS-oppdatering er støtte for overlappende vinduer. Til TechRadar forteller Upson at brukerne har gitt beskjed om at det er vanskelig å utføre flere oppgaver samtidig når man bare kan se ett nettleservindu om gangen.

Heretter vil vinduene fungerer omtrent som i for eksempel Windows, inkludert muligheten for fullskjermsvisning. Brukergrensesnittet inkluderer nå også en oppgavelinje og et statusfelt.

Den nye utgaven av Chrome OS inkluderer også innebygd støtte for flere filformater. Chrome OS støtter tilkobling til eksterne, USB-baserte lagringsenheter, i tillegg til nettskylagring i Google Drive og lagring i maskinenes flashminne.

Chromebooks og Chromebox

Mens tidligere Chrome OS-baserte maskiner, Chromebooks, har vært basert på Intels Atom-prosessorer, har Samsung nå kommet med to nye maskiner som leveres med kraftigere (Intel Celeron eller Core) prosessor og maskinvareakselerert grafikk. Google opplyser at maskinene har tre ganger så høy regnekraft som de tidligere modellene.

Samsungs nyeste Chromebox og Chromebook.
Samsungs nyeste Chromebox og Chromebook. Bilde: Google

Det ene produktet, Samsung Series 5 550, er en bærbar maskin med 12,1 tommer skjerm, 4 gigabyte med minne og 16 gigabyte intern lagringsplass. Den veier omtrent 1,5 kg og kan brukes kontinuerlig i seks timer. Den kommer i to utgaver, med og uten 3G-støtte, og koster fra 449 dollar. Den selges foreløpig bare i USA og Storbritannia.

Det andre produktet er Samsung Series 3 Chromebox, en kompakt, stasjonær enhet uten skjerm med WLAN-støtte, gigabit Ethernet, to Dual-mode DisplayPort-porter (DP++), DVI-port og seks USB-porter. Den har tilsvarende minnestørrelse og lagringsplass som den nyeste Chromebooken.

    Les også: