BEDRIFTSTEKNOLOGI

Google gjør maskinlæring tilgjengelig for alle

Motoren bak selskapets bilde- og talegjenkjenning utgitt som åpen kildekode.

Google ønsker å gjøre maskinlæringsteknologi tilgjengelig for alle. Derfor gjøres selskapets TensorFlow-teknologi til åpen kildekode.
Google ønsker å gjøre maskinlæringsteknologi tilgjengelig for alle. Derfor gjøres selskapets TensorFlow-teknologi til åpen kildekode. Bilde: Mopic/Alamy/All Over Press
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
10. nov. 2015 - 12:36

Google kunngjorde i går at selskapet har utgitt TensorFlow, selskapet andregenerasjons maskinlæringssystem, som åpen kildekode under en lite restriktiv Apache 2.0-lisens.

Stor forskjell

– Vi har selv sett hva TensorFlow kan gjøre, og vi mener at det kan gjøre en enda større forskjell på utsiden av Google, skriver Google-sjef Sundar Pichai i et blogginnlegg.

– Vi håper at dette vil la maskinlæringsfellesskapet – alle fra akademiske forskere til ingeniører, til hobbybrukere – utveksle ideer mye raskere, gjennom fungerende kode i stedet for bare forskningsartikler, skriver Pichai.

TensorFlow brukes allerede til å drive relativt nye og smarte funksjoner i en rekke av Googles produkter, inkludert bildegjenkjenningen i Google Photo og Smart Reply i Inbox. Systemet har erstattet Googles første system av denne typen, DistBelief, som ble utviklet i 2011.

Sammenlignet med DistBelief skal TensorFlow være langt mer fleksibel, enklere å konfigurere og på ingen måte like knyttet til Googles interne infrastruktur. Dessuten skal TensorFlow være dobbelt så rask på enkelte oppgaver, og kunne kjøres på det meste av heterogene systemer, fra smartmobiler til nettskyer, riktignok som et bibliotek som inkluderes i applikasjoner skrevet i Python eller C++.

Støtte for flere språk skal legges til etter hvert.

Nå kan Inbox-appen også svare på e-post for deg

Grafer

Google forklarer at TensorFlow er beregnet for numeriske beregninger av dataflyt-grafer, hvor nodene i grafene representerer matematiske operasjoner, mens kantene representerer de flerdimensjonale dataene som kommuniseres mellom nodene. Disse dataobjektene kalles for tensorer. Animasjonen nedenfor illustrerer flyten.

Nodene tildeles til de tilgjengelige beregningsenhetene (CPU-er og GPU-er) og kjøres asynkront og parallelt.

Google understreker at TensorFlow ikke er komplett. Det skal utvides og bygges på også i framtiden. Selskapet håper at utgivelsen kan skape et aktivt åpen kildekode-fellesskap som bidrar med både tilbakemeldinger og ved aktivt å tilby kode.

Friprog kloner Googles infrastruktur

Standarder

Selskapet mener at maskinlæring er en hovedingrediens for framtidens innovative produkter og teknologier.

– Forskning på dette området er global og vokser raskt, men mangler standardverktøy. Ved å dele det vi mener er en verdens beste verktøykasser for maskinlæring, håper vi å kunne skape en åpen standard for utveksling av forskningsideer og å integrere maskinlæring i produkter, skriver Google på TensorFlow-nettstedet.

Instruksjoner om hvordan TensorFlow kan installeres, finnes her. Kildekode er tilgjengelig på Github.

Schmidt: – Stor fremgang for kunstig intelligens 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.