BEDRIFTSTEKNOLOGI

Google har blitt tenåring

Fra studentprosjekt til nettgigant på 13 år.

Google feirer seg selv med i dagens doodle.
Google feirer seg selv med i dagens doodle. Bilde: Google
27. sep. 2011 - 14:50

Google feirer i dag sin 13. fødselsdag og har dermed blitt tenåring. Dette markeres først og fremst ved at selskapet viser en ny doodle på søkesiden.

Akkurat hvilken dato som Google ble «født», er uklart. Ifølge selskapets egen historieside, så var det den 4. september 1998 at gründerne Larry Page og Sergey Brin registrerte Google som et aksjeselskap. Men ifølge Mashable har selskapet tidligere oppgitt datoen for feiringen har blitt variert litt gjennom årene, alt ettersom når de ansatte har hatt lyst på kake.

Historien til Google starter likevel noe tidligere. Allerede i 1996 lanserte Page søkemotoren som ble kalt for BackRub. Den ble laget med hjelp fra Scott Hassan, Alan Steremberg og Sergey Brin, som alle var tilknyttet Stanford University.

BackRub kjørt på flere Stanford-eide servere, inkludert Sun Ultra og Intel Pentium-baserte maskiner med Linux. Hoveddatabasen ble oppbevart på en Sun Ultra II med 28 gigabyte harddisk. Programvaren var skrevet i Java og Python. Men etter drøyt år ble båndbreddebruken ansett for høy for universitetet.

I 1997 bestemte Page og Brin seg for å døpe om søkemotoren. Etter en idedugnad valgte de «Google», et ordspill på «googol», som er navnet på tallet 1 fulgt av hundre nuller (10100).

I likhet med flere andre vellykkede IT-selskaper, har også Google holdt til i en garasje. Kontoret ble opprettet i garasjen på eiendommen 232 Santa Margarita, Menlo Park, California. I løpet av september 1998 ansatte Page og Brin Craig Silverstein, som dermed fra Google første ansatte. I likhet med svært mange andre i Google, var han student ved Stanford. Silverstein er forøvrig fortsatt ansatt i Google.

Deretter startet veksten. I februar 1999 hadde selskapet åtte ansatte. Samtlige var teknikere.

Første gang digi.no nevnte Google i en artikkel, var i juni 1999. Da hadde Netscape lansert en søketjeneste basert på Googles søkemotor. Digi.nos journalist var ikke spesielt imponert over resultatet.

    Les også:

I mai 2000 ble Googles søketjeneste gjort tilgjengelig på ti språk, i tillegg til engelsk. Interessant nok var norsk blant disse. Måneden senere hadde selskapet indeksert URL nummer 1 milliard og hadde dermed passert alle konkurrentene. Samme måned ble Google søkeleverandør for Yahoo.

Fart på inntektene ble det trolig først i oktober samme år, da Google lanserte den selvbetjente annonsetjenesten AdWords. Fra starten av hadde den 350 kunder.

Senere har Google gjennom oppkjøp og egne lanseringer blitt en stor eller markedsledende aktør innen en rekke andre tjenester og produkter, hvorav de fleste har er basert på eller har en tilknytning til weben. De viktigste er trolig YouTube, Gmail, Maps, Android og Chrome, men selskapet satser frisk også på en mengde andre områder. Langt fra alt lykkes.

Markedsmakten, men også en flere tilfeller av manglende personvern, har ført til at Google stadig hyppigere har havnet i konflikt med både myndigheter og konkurrenter. Bortsett gigantboten Google fikk for ulovlige legemiddel-annonser, har selskapet så langt kommet ut av disse konfliktene uten alvorlige tilbakeslag.

Men selskapet etterforskes nå av blant annet USA og EU for misbruk av markedsmakt i forbindelse med søketjenesten. Dessuten er det fortsatt høyst uklart hvordan striden med Oracle om Android og Java ender.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.