Google har grensesnitt fra DOS-alderen

Søkemotorene må oppgradere grensesnittene fra DOS-alderen. Slik kunne de laget en bedre søkemotor.

Søkemotorene må oppgradere grensesnittene fra DOS-alderen. Slik kunne de laget en bedre søkemotor.

Google var den store vinner i fjor - aksjekursen for i været og Microsoft kåret Google til sin hovedkonkurrent. Årsaken er at Google lanserer stadig nye fancy tjenester som Google maps, Earth og lynmeldingstjeneste.

Google og alle de andre søkekonkurrentene burde i stedet ha fokusert mer på kjerne-tjenesten sin - Internett-søk. For her har det stått veldig stille i flere år. Søkemotorene dekker stadig flere sider og blir kanskje bedre på treffsikkerheten.

Grensesnittet og mulighetene vi har til å styre og viderebehandle trefflisten søkemotorene serverer ser ut til å være inspirert av DOS eller en manuell query-bygger for databaser. Du kan begrense søk til et spesifikt domene eller nasjonalt domene gjennom noen undermenyer, men det går kjappere å skrive inn koder som "site:.dk".

Dagens søkeresultater kan egentlig ikke kalles et grensesnitt - de er bare en ren tekst-basert utlisting. Det minner egentlig om Notepad eller filopplistinger i DOS der du med kommando-parametere kan gjøre noen endringer. Morsomt når blant annet Google ellers er så opptatt av bilder, video og Ajax-teknikken.

Microsofts nye MSN-søkemotor har lansert en forbedring som lover bra. Du skal kunne be om å få prioritert nye, populære eller nøyaktigheten av treffet gjennom å trekke i noen spaker.

Men det ser ikke ut til å fungere. digi.no gjorde et søk på "Microsoft Vista" med maks vekt på nye treff. Den første siden med treff gav bare gamle nettsider treff på ordet "Alta vista" - den første nettsøkemotoren. De første tre treffene på søket "AMD Intel" gav treff på nettsider fra 2003, 2004 og 1996. Det siste treffet handlet om Amiga.

Det finnes en rekke konkurrenter som allerede er bedre enn Google og Yahoo. Norske Sesam har gjort en av mange mulige smart vrier: Når du søker på et navn, får du først opp kontaktinformasjon og kart som viser hvor vedkommende bor.

Men jeg ønsker meg mye mer.

1: Søkemotorene ser når nettsidene dukker opp. Det burde derfor være enkelt å legge inn at du kan be om dokumenter som ble laget innen en gitt tidsperiode. Det hadde vært veldig nyttig å spørre om dokumenter fra siste uke på et tema eller alle nyheter på en server de to siste dagene.

2: Google og de andre kunne ha skilt typer nettsider. Alle lar deg søke på nettaviser (Google News), men en veldig enkel analyse av innholdet avlører hva slags server det dreier seg om: Er dette en nettbutikk, en diskusjonstung tjeneste, for eksempel en blogg, eller en side med mye bilder eller video-filer.

3: Det mest håpeløse og helt pinlig gammeldagse med dagens søkemotor er måten antall treff blir listet opp. Det hjelper lite å få listet opp at du har 122.000 treff når du må bla gjennom dem - en side etter den andre. Enda verre blir det når de tre første sidene er fyllt opp med treff fra de samme to domene.

Designerne som fremdeles er fornøyd med dette bruker trolig DOS. Brukere av grafiske grensesnitt er blitt bortskjemt med muligheter til å sortere filer og epost med et tastetrykk etter for eksempel dato. En knapp som sorterte treffene etter domene eller etter hvor mange dokumenter de hadde er bare to ideer.

Har du noen tips til Google og Sesam? Send dine forslag til til er@digi.no.

Til toppen