Google har stjernerolle på GSM-samling

Prototyper viser at Googles mobile plattform Android fungerer utmerket også på eldre maskinvare.

Google har stjernerolle på GSM-samling

Prototyper viser at Googles mobile plattform Android fungerer utmerket også på eldre maskinvare.

Google vakte mye oppsikt i november i fjor, da de avduket Android, et åpent Linux-basert system for å lage avanserte applikasjoner og tjenester til mobiltelefoner. Det ble stilt forventninger om at de første Android-baserte mobiltelefonene ville være tilgjengelige på markedet innen utgangen av 2008.

På den pågående Mobile World Congress som bransjeorganisasjonen GSM Association arrangerer i Barcelona, vises flere prototyper som kjører Android.

Disse demonstrasjonene er så overbevisende at analytikere, blant dem Carolina Milanesi fra Gartner, konkluderer at timeplanen ser ut til å holde, selv om det selvsagt er et godt stykke arbeid fra det å vise en fungerende prototyp til å at en markedsklar Android-mobil.

En av de viktigste Android-demonstrasjonene kjøres av ARM, selskapet som leverer kjerneteknologien til de fleste mobilprosessorene på markedet i dag.

ARM-kjernen inngår i mobile prosessorer fra blant annet Texas Instruments (TI), Samsung, Marvell, Qualcomm, NEC og ST Microelectronics. Det interessante ved dette er at ARM bruker sin ARM9-teknologi. Denne beskrives som to generasjoner gammel: I dag brukes den først og fremst i forholdsvis rimelige modeller for massemarkedet, ikke avanserte 3G-mobiler.

Med andre ord: ARM gjør et poeng av at Google Android fungerer fullt ut tilfredsstillende, med grafikk, kart og andre avanserte tjenester, og et fingerstyrt grafisk grensesnitt med mye animasjon, selv med forholdsvis begrenset prosessorkraft.

Hovedpoenget med Android fra Googles side er å gi leverandører av mobile prosessorer og applikasjoner en plattform for å realisere nye telefoner og nye tjenester langt raskere og langt enklere enn konkurrentene, det vil si Symbian, Windows Mobile og en rekke alternative Linux-baserte plattformer. Et annet poeng er selvfølgelig at Android er orientert mot Googles vis å tilby applikasjoner på, nemlig over nett, og åpne, slik at de lett kan kombineres med andre tjenester.

Det vil, loves det, bli like enkelt å kombinere Google Maps med andre applikasjoner på en Android mobil som det i dag er å gjøre det på en Windows PC.

Blant mobilleverandørene som sier de vil ha klare Android-mobiler innen utgangen av året eller rett over årsskiftet, er HTC, Samsung, LG og Motorola. Alle er medlemmer av Android-alliansen Open Handset Alliance.

Ingen av disse går imidlertid eksklusivt inn for Android. HTC er kjent for sine avanserte Windows-mobiler, mens LG og Samsung også viser fram nye mobiler basert på den konkurrerende Linux-plattformen fra konsortiet Limo Group.

    Les også:

Til toppen