JUSS OG SAMFUNN

Google holder veldedig løfte

Da Google gikk på børs, lovet de å sette av penger til veldedighet. Nå har de tenkt å holde løftet.

12. okt. 2005 - 10:48

Det var ikke småtteri Google lovet da selskapet skulle på børs i fjor. I prospektet het det blant annet at «om lag 1 prosent av Googles egenkapital og overskudd» skulle overføres til en veldedig stiftelse. Google har for øvrig «Ikke vær ond» som devise, og brukte slagordet «Vi gjør verden til et bedre sted» i forbindelse med børsintroduksjonen.

Selskapet har opprettet et eget nettsted, Google.org, til å fremme sine veldedige prosjekter. Foreløpig viser nettstedet bare dette sitatet fra gründerne Sergey Brin og Larry Page: «Vi håper at denne institusjonen en dag vil ha større global virkning enn selve Google, ved ærgjerrig bruk av fornyelse og ressurser på å løse verdens største problemer».

I går la visepresident Sheryl Sandberg i Google fram selskapets foreløpige planer for å innfri veldedighetsløftet. Hun anslo egenkapitalforpliktelsen til rundt 900 millioner dollar. Overskuddet de siste fire kvartalene har vært 968 millioner dollar, slik at opp under 10 millioner dollar burde settes av til veldedige formål.

Sandberg sa at Google nettopp har satt til side 90 millioner dollar for en stiftelse som skal motarbeide fattigdom og fremmer prosjekter innen energi og miljø. Ellers har Google.org bidratt blant annet med to millioner dollar til MIT-prosjektet for en 100 dollars bærbar PC til barn i fattige land, samt fem millioner dollar til Acumen Fund som søker å løse fattige lands problemer med helse, vann og bolig gjennom markedsrettede tiltak, samt en halv million dollar til Technoserve som hjelper utviklingsland til å bygge levedyktige næringer.

    Les også:

I tillegg til de 90 millioner dollarene, skal det de kommende tre år overføres ytterligere 175 millioner dollar til stiftelsen. Resten av kapitalforpliktelsen vil i følge Sandberg overføres over en periode på tjue år.

Sandberg sier Google har latt seg inspirere av tankene til eBay-gründer Pierre Omidyar. Sammen med sin kone har Omidyar opprettet en investeringsgruppe som skal forsøke nye måter å få næringsbedrifter til å fremme bredere samfunnsinteresser.

Hun minner ellers om at stiftelsen Bill and Melinda Gates Foundation startet for elleve år siden med en overføring på 94 millioner dollar. Denne stiftelsen disponerer i dag en kapital på 28,2 milliarder dollar.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.