Ingen er mer aktive enn Microsoft når det gjelder antallet lenker de krever fjernet fra Googles søkemotor. (Bilde: Google Transparency Report)

Google innfrir sensurkrav

Fjerner over én million lenker hver måned. Microsoft er største pådriver.

Google har ved flere anledninger valgt å utvide sin «transparency report». Dette er en oversikt over forespørsler de mottar om utlevering av brukerdata, men også krav om sletting fra myndigheter i ulike land så vel som private aktører.

Nå avslører de også hvor mange begjæringer om sletting av innhold de får fra Microsoft, film- og musikkindustrien, pornobransjen – og andre som opplever brudd på opphavsrett.

Microsoft topper listen med krav om fjerning av 543.378 lenker fra søkemotoren i en og samme måned. Deretter følger den britiske platebransjeorganisasjonen BPI og mediegiganten NBCUniversal med henholdsvis 162 tusen og 146 tusen slettekrav.

Omfanget av sensurbegjæringene er stort, og ser ut til å øke nesten eksponentielt.

- Det er ikke uvanlig at vi mottar mer enn 250.000 krav om sletting hver uke. Det er mer enn opphavsretteiere ba oss fjerne i hele 2009, forklarer Google i et blogginnlegg.

Bare sist måned ble Google bedt om å slette over 1,2 millioner lenker fra 24.000 domenenavn. Kravene stammer fra nærmere 1.300 rettighetshavere.

Langt på vei de fleste begjæringene tas til følge. Ifølge søkegigantens egne tall slettet de i løpet av siste halvår i fjor 97 prosent av lenkene de ble bedt om å fjerne.

- Vi håndterer også begjæringene raskere enn noensinne. I forrige uke tok dette i snitt mindre enn 11 timer, skriver søkeselskapet.

    Les også:

Til toppen