Abonner
JUSS OG SAMFUNN

Google innfrir sensurkrav

Fjerner over én million lenker hver måned. Microsoft er største pådriver.

Ingen er mer aktive enn Microsoft når det gjelder antallet lenker de krever fjernet fra Googles søkemotor.
Ingen er mer aktive enn Microsoft når det gjelder antallet lenker de krever fjernet fra Googles søkemotor. Bilde: Google Transparency Report

Google har ved flere anledninger valgt å utvide sin «transparency report». Dette er en oversikt over forespørsler de mottar om utlevering av brukerdata, men også krav om sletting fra myndigheter i ulike land så vel som private aktører.

Nå avslører de også hvor mange begjæringer om sletting av innhold de får fra Microsoft, film- og musikkindustrien, pornobransjen – og andre som opplever brudd på opphavsrett.

Microsoft topper listen med krav om fjerning av 543.378 lenker fra søkemotoren i en og samme måned. Deretter følger den britiske platebransjeorganisasjonen BPI og mediegiganten NBCUniversal med henholdsvis 162 tusen og 146 tusen slettekrav.

Omfanget av sensurbegjæringene er stort, og ser ut til å øke nesten eksponentielt.

- Det er ikke uvanlig at vi mottar mer enn 250.000 krav om sletting hver uke. Det er mer enn opphavsretteiere ba oss fjerne i hele 2009, forklarer Google i et blogginnlegg.

Bare sist måned ble Google bedt om å slette over 1,2 millioner lenker fra 24.000 domenenavn. Kravene stammer fra nærmere 1.300 rettighetshavere.

Langt på vei de fleste begjæringene tas til følge. Ifølge søkegigantens egne tall slettet de i løpet av siste halvår i fjor 97 prosent av lenkene de ble bedt om å fjerne.

- Vi håndterer også begjæringene raskere enn noensinne. I forrige uke tok dette i snitt mindre enn 11 timer, skriver søkeselskapet.

    Les også:

Les mer om: