Google inviterer til krysslisensiering

– Alle er velkomne, sier selskapet etter avtale med Cisco.

Google inviterer til krysslisensiering
Googles styreformann er blant dem som har tatt til orde for en omfattende patentreform i USA. I mellomtiden satser selskapet på krysslisensiering med likesinnede selskaper, slik som Cisco. Dette kan også bidra til å gjøre partene sterkere når de blir angrepet av blant annet patenttroll. Bilde: SeongJoon Cho/Bloomberg/All Over Press

Cisco og Google kunngjorde i går at selskapene har inngått en avtale om krysslisensiering av patenter som dekker et bredt område av produkter og teknologier. Selskapene har dog ikke oppgitt hvor mange patenter det er snakk om.

Ifølge en pressemelding gjør avtalen det mulig for hvert av selskapene å hente betydelig verdi ute av selskapets patentportefølje ved å lisensiere det andre selskapets portefølje og dermed redusere risikoen for framtidige rettstvister.

Selskapene mener at denne avtalen er den direkte motsetning til det som kalles for «patent privateering», hvor patentene overføres til skallselskaper som håndhever patentene. Cisco og Google hevder at slik virksomhet skader forbrukere.

– Vår avtale med Cisco vil redusere potensialet for rettstvister og la oss i stedet fokusere på å bygge nye, flotte produkter. Vi er fornøyde med å inngå denne krysslisensieringen, og vi ønsker velkommen samtaler med ethvert selskap som er interessert i en tilsvarende ordning, sier Allen Lo, juridisk underdirektør med ansvar for patenter hos Google, i pressemeldingen.

– I dagens overdrevent, omtvistelige miljø, er krysslisensiering en effektiv måte for teknologiselskaper å samarbeide på og for å bidra til å unngå unødvendige patentrettssaker, sier Dan Land, direktør for immateriell eiendom hos Cisco.

Ifølge pressemeldingen er begge de to selskapene medlemmer av Coalition for Patent Fairness, en gruppe som kjemper for en patentreform i USA.

    Les også: