OPPHAVSRETT

Google kan bli tvunget av EU til å betale nyhetsmedier

Kommende lovforslag.

Google News (Google Nyheter på norsk) kan bli temmelig tom for innhold dersom det europeiske lovforslaget om at Google må betale for å vise nyhetssnutter, blir vedtatt. For lite tyder på at Google kommer til å betale.
Google News (Google Nyheter på norsk) kan bli temmelig tom for innhold dersom det europeiske lovforslaget om at Google må betale for å vise nyhetssnutter, blir vedtatt. For lite tyder på at Google kommer til å betale. Bilde: Skjermbilde
Av NTB
26. aug. 2016 - 10:32

Brussel (NTB): EU vurderer å gi europeiske nyhetsmedier eksklusiv rett til stoffet de legger ut på nettet. Google kan i så fall bli tvunget til å betale for å få lov til å gjengi utdrag fra nyhetsartikler.

EU-kommisjonen er nå i ferd med å ferdigstille lovforslaget og skal etter planen legge det fram i september, skriver Financial Times.

Radikalt

Planen omtales av avisa som en «radikal» endring av reglene for opphavsrett på internett. Konsekvensen kan bli at Google og andre søkemotorer må inngå avtaler med nyhetsmedier for å kunne gjengi utdrag fra nyhetsartikler og annet redaksjonelt innhold i søketjenester som Google News.

Formålet med forslaget er å endre styrkeforholdet mellom nyhetsmediene og de virkelig store aktørene på nettet, forklarer kilder i EU ifølge Financial Times.

EUs bekymring er at nettgiganter som Google i dag legger beslag på en altfor stor del av inntektene på nettet, på bekostning av dem som produserer innholdet som fyller Google med søketreff.

Les også: Stenger Google News i Spania

Har ikke fungert tidligere

Kritiske røster viser derimot til at lignende regelverk allerede er prøvd ut i Tyskland og Spania, men uten hell.

I Spania ble konsekvensen at Google la ned Google News. I Tyskland har nyhetsmediene valgt ikke å kreve noen avgift fra Google fordi alternativet ville vært å bli usynlig på nettet. (©NTB)

Les også: Tyske aviser blir værende hos Google

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.