BEDRIFTSTEKNOLOGI

Google kaster livline til XP-brukere

Får fortsatt tilgang til en oppdatert nettleser.

Windows XP har vært en stor suksess for Microsoft. Senere har selskapet slitt med å få mange brukere til å erstatte det med noe nyere. Ifølge Net Applications, som er webanalyseselskapet Microsoft selv foretrekker å vise til, benyttes Windows XP fortsatt på mer enn 30 prosent av alle pc-er.
Windows XP har vært en stor suksess for Microsoft. Senere har selskapet slitt med å få mange brukere til å erstatte det med noe nyere. Ifølge Net Applications, som er webanalyseselskapet Microsoft selv foretrekker å vise til, benyttes Windows XP fortsatt på mer enn 30 prosent av alle pc-er. Bilde: Jeff Christensen/Getty Images/All Over Press
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
17. okt. 2013 - 08:34

Microsoft slutter (nesten) helt å støtte Windows XP den 8. april 2014. Da vil det ikke lenger gi ut oppdateringer til det nå tolv år gamle operativsystemet. Fra og med april vil risikoen ved å bruke Windows XP øke for hver dag som går.

Likevel er det fortsatt noen hundre millioner brukere av Windows XP der ute. Mange av disse vet rett og slett ikke at Windows XPs levetid snart er over. Andre sitter fast, det vil si at de er avhengige programvare som ikke fungerer i nyere Windows-utgaver. Den sistnevnte gruppen er trolig størst og dreier seg om pc-brukere i bedrifter.

Siden Internet Explorer er så tett knyttet til operativsystemet, vil heller ikke sårbarheter i denne bli fjernet etter april neste år. Nå for tiden er nettleseren og nettplugins blant de mest attraktive angrepspunktene på en datamaskin. Den nyeste utgaven av Internet Explorer som støttes av Windows XP, er IE 8. Man kan vente seg ekstra mange angrep mot denne fra og med april 2014. Man bør derfor ha svært gode grunner før man bruker Internet Explorer i Windows XP etter utløpsdatoen.

Alternativene

Heldigvis for disse forlatte Windows XP-brukerne, finnes det flere nettlesere tilgjengelig. Både Chrome, Firefox og Opera støtter fortsatt Windows XP, og i går ble det kjent at i alle fall én av dem vil fortsette å støtte det gamle operativsystemet i enda en god stund.

I et blogginnlegg skriver Mark Larson i Google at selskapet vil gi ut både ordinære og sikkerhetsrelaterte oppdateringer til Chrome for Windows XP i alle fall fram til april 2015.

– Mange organissjoner kjører fortsatt dusinvis eller til og med hundrevis av applikasjoner på XP og kan ha problemer med å migrere. Målet vårt er å støtte for Chrome XP-brukere gjennom denne overgangsprosessen. Chrome på XP vil forsatt bli automatisk oppdatert med de nyeste sikkerhetsfiksene for å beskytte mot skadevare og phishingangrep, skriver Larson.

Han legger til at Google tilbyr en løsning som forenkler den kombinerte bruken av Chrome og IE, samt en løsning for sentral administrasjon av Chrome på brukernes pc-er.

Det er ikke kjent hvor lenge Mozilla og Opera Software planlegger å støtte Windows XP. Men selv de nye Blink-baserte Opera-utgavene støtter XP i dag, så støtten forsvinner nok ikke med det aller første.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.