Google kaster seg på chatbot-bølgen

Kunstig intelligens, VR og neste Android vil også prege I/O-konferansen i kveld.

Google kaster seg på chatbot-bølgen
Bilde: Christoph Dernbach, DPA/NTB scanpix

Googles årlige utviklerkonferanse I/O åpner senere i dag ved selskapets lokaler i Mountain View i Calfornia, fra klokken 18 norsk tid.

Det har som vanlig ikke manglet på rykter om hva som skal bli avduket under det to timer lange åpningsforedraget.

Kunstig intelligens, virtual reality (VR) og flere detaljer om kommende Android N vil prege i hvert fall deler av nyhetsslippet, hvis vi skal dømme ut ifra programmet.

Chatbot

I likhet med Facebook og Microsoft før dem, skal Google nå komme med egen variant av såkalte chatboter. Men det er uklart om satsingen omfatter egen applikasjon, om det vil berike selskapets egne tjenester som eksempelvis Googles Hangout, eventuelt i form av programmeringsgrensesnitt for innlemmelse i tredjeparts programmer.

Chatbot-er er mer eller mindre smarte mikro-assistenter, som kunder eller brukere kan påkalle (gjerne skriftlig) i meldingsapplikasjoner. Slik at virksomheter eller Google selv kan bistå med hjelp via simulert samtale. Et folkelig eksempel kan være å bestille drosje.

Det er sparsomt med detaljer om planene, men Google skal ifølge The Information utnytte selskapets styrker innen maskinlæring og kunstig intelligens, og følge en strategi som ligger nært den Microsoft har valgt på området.

I våres kom Google med første testversjon av Android N. Flere av nyhetene i neste utgivelse av operativsystemet er kjent, herunder flervindustøtte - altså at flere apper kan kjøre synlig ved siden av hverandre. Funksjonalitet som reduserer dataforbruk ved å sperre for bakgrunnstrafikk, gunstig for lommeboka så vel som batteritiden, er også på vei. Meldingssenteret med varsler fra apper skal ha fått et løft. Det er ventet et vell av øvrige forbedringer, som vi kommer tilbake til etter kunngjøringene.

Techcrunch spekulerer i om innebygget støtte for VR-hodesett som Google Cardboard og Samsung GearVR blir en del av Android.

Android Wear, som hittil har oppnådd nokså begrenset suksess, er viet mye plass under konferansens andre dag. Det er tydeligvis en del nytt på vei til selskapets smartklokkeplattform.

«Android Pay everywhere» og «Beyond payments with Android Pay» er titler på foredrag som varsler nyheter også om Googles betalingsplattform.

Google markerer for øvrig 10 årsjubileum for I/O-konferansen denne gangen. Arrangementet er lagt til det store amfiteatret Shoreline Amphitheatre. Ifølge observatører skal stedet være gunstig for en eventuell demonstrasjon av selskapets teknologi for selvkjørende biler.