Oppkjøp

Google kjøper deler av HTC

Styrker satsingen på egen maskinvare.

Gjennom avtalen med HTC overtar Google nå mange av de HTC-ansatte som har vært med på å utvikle blant annet Google Pixel
Gjennom avtalen med HTC overtar Google nå mange av de HTC-ansatte som har vært med på å utvikle blant annet Google Pixel (Bilde: Google)

Styrker satsingen på egen maskinvare.

Google og HTC kunngjorde i natt, norsk tid, at selskapene har inngått en avtale som blant annet innebærer at visse HTC-ansatte slutter seg til Google. Samtidig får Google en ikke-eksklusiv lisens på HTCs immaterielle eiendom. Ifølge New York Times vil omtrent 2000 HTC-ansatte bli berørt av avtalen.

Google skal betale HTC 1,1 milliarder dollar for dette.

Mange av personene som nå skal bli Google-ansatte, har vært med på å utvikle Pixel-mobilene til Google. Den neste generasjonen med produkter skal lanseres den 4. oktober.

Avtalen utgjør en styrking av maskinvaremiljøet hos Google, samtidig som at den gir HTC sårt tiltrengte midler og en mulighet til å strømlinjeforme organisasjonen. 

Partnere i et tiår

Det er ikke tilfeldig at det er HTC Google har valgt å investere i. HTC var med HTC Dream den aller første leverandøren av Android-baserte smartmobiler. Senere produserte HTC den første Nexus-mobilen og nettbrettet Nexus 9. 

At Google satser mer på egen maskinvare, kommer heller ikke som noen overraskelse. Alle ser hvor godt Apple gjør det i iOS-økosystemet, hvor selskapet kontrollerer det meste. I Android-økosystemet er det langt mer åpen, med de ulemper det medfører, spesielt når det gjelder utrullingen av nye Android-versjoner og optimalisering av programvarekoden. 

Motorola?

Mange vil nok likevel stusse over denne investeringen. Det er ikke mer enn tre år siden Google solgte Motorola Mobility til Lenovo. Men dette salget kan ha vært nødvendig for å blidgjøre Samsung, den største leverandøren av Android-enheter. Mange av patentene som fulgte med da Google kjøpte Motorola Mobility i 2011, har selskapet beholdt selv.

For HTC betyr den nye avtalen mer fleksibilitet i driften og finansene. Selskapet opplyser at det skal fortsette utviklingen av den neste flaggskipmobilen og bygge videre på VR-økosystemet rundt Vive-produktene. Samtidig skal selskapet investere i en del andre områder, inkludert tingenes internett, utvidet virkelighet og kunstig intelligens.

Det er ventet at transaksjonen vil være fullført tidlig i 2018.

Har du lest denne? HTCs nye mobil kjenner når du klemmer på den

Kommentarer (0)

Kommentarer (0)
Til toppen