AVTALER & KONTRAKTER

Google kjøper flyvende vindturbin-selskap

Blir en del av hemmelighetsfulle Google[x].

Den første selvstyrte ferden til Makani Powers Wing 7-maskin foregikk i første halvdel av mai.
Den første selvstyrte ferden til Makani Powers Wing 7-maskin foregikk i første halvdel av mai. Bilde: Makani Power
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
24. mai 2013 - 07:42

Google[x], den hemmelighetsfulle «skunkworks»-avdelingen til Google, har kjøpt hele Makani Power, et selskap som eksperimenterer med flybårne vindturbiner. Dermed avsløres det også litt mer om hva slags teknologier det jobbes med i Google[x]. Avdelingen står også bak Googles selvstyrende biler og brillen Google Glass. En fersk og ganske omfattende sak om Google[x] ble denne uken publisert av BusinessWeek.

Google har i mange år vært opptatt av fornybar energi og energieffektivitet. Derfor er det ikke så overraskende at selskapet investerer selskaper som forsker og utvikler innen slike områder. Men teknologien til Makani er ganske oppsiktsvekkende.

Den består i praksis av en kombinert drage og flymaskin. Den har utstyrt med propeller og tar automatisk av fra en bakkestasjon når vindhastigheten ved 200 meters høyde er 3,5 m/s eller høyere. Drageflyet er forankret til bakkestasjonen med en kabel som forsyner motorene med strøm når flyet er på vei opp eller ned. Men så lange flyet er ved arbeidshøyden, hvor det flyr i store sirkler og fungerer da omtrent som en drage. Propellene og elektromotorene fungerer da som vindturbiner. Strømmen som produseres sendes til bakkestasjonen ned gjennom kabelen.

Makani Power har holdt på i noen år, og Google skal siden 2006 ha investert 15 millioner dollar i selskapet, før denne ukens oppkjøp. Nyheten kom noen få uker etter at Wing 7-prototypen til Makani Power for første gang utførte alle flyoperasjoner helt automatisk.

På mange måter kan teknologien til Makani Power sammenlignes med vanlige, bakkemonterte vindturbiner eller «vindmøller». Men selskapet hevder at man med selskapets teknologi vil kunne produseres til halvparten av kostnaden til tradisjonelle vindturbiner. Dragene kan utnytter vind som er sterkere og jevnere på grunn av større høyde. De ventes å bli langt billigere å bygge og installere enn vindturbiner montert i høye tårn.

Høy, makseffekt og typisk utnyttelsesgrad til ulike typer vindturbiner, ifølge Makani Power og en ekstern rapport. Tallene for Makinis Airborne Wind Turbine er estimater. <i>Bilde: Makani Power</i>
Høy, makseffekt og typisk utnyttelsesgrad til ulike typer vindturbiner, ifølge Makani Power og en ekstern rapport. Tallene for Makinis Airborne Wind Turbine er estimater. Bilde: Makani Power

– Det å skape ren energi er blant de mest presserende utfordringene verden møter, og Google har i årevis vært interessert i å bidra til å løse dette problemet. Makani Powers teknologi har åpnet døren for en radikalt ny tilnærming til vindenergi. De har snudd en teknologi, som i dag involverer hundrevis av tonn med stål og dyrebart åpent rom, til et problem som kan løses med virkelig intelligent programvare. Vi ser fram til å få dem med Google[x], sier Eric «Astro» Teller til TechCrunch. Teller er direktør for nye prosjekter hos Google, daglig leder for Google[x] og rapporterer til Sergey Brin.

Det har ikke blitt offentliggjort hva Google har gitt for Makani Power.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.