RESULTATERFINANS

Google kjøper spesialist på søk etter flyreiser

Tar over hele ITA, som leverer løsninger til Microsoft og mange nettsteder for flyreiser.

2. juli 2010 - 09:51

Google har avtalt å kjøpe ITA Software, et selskap som leverer løsninger for å organisere og presentere informasjon om flyreiser, samt kjøp og salg av reiser, setereservasjon med mer. ITAs kundeliste omfatter en lang rekke flyselskaper og nettsteder som tilbyr tjenester rundt søk og salg av flyreiser, blant dem Alitalia, Continental Airlines, Lot, USA Airways, Aeroplan, Microsoft Bing, Kayak og Orbitz. Kjøpet blir Googles fjerde største hittil: 700 millioner dollar.

Hensikten med kjøpet er å lage nye tjenester som gjør det lettere for brukere å finne fram til de beste tilbudene, og sammenlikne priser og tidspunkter. Google-sjef Eric Schmidt sier at det de har tenkt å gjøre med ITAs teknologi vil ha lite til felles med tjenester som er tilgjengelig i dag.

Google nøyer seg altså ikke, i motsetning til Microsoft, Kayak og Orbitz, med å lisensiere ITA for å bedre sine tjenester overfor reisende, men kjøper hele selskapet. Schmidt forklarer at det er en forutsetning for å få til den «dype integrasjonen» man tenker seg med Googles øvrige teknologi og tjenester.

Ifølge Wall Street Journal har flere av ITAs konkurrenter og kunder lekt med tanken om å kjøpe ITA, blant dem Amadeus, Expedia, Kayak og Travelport. Det har gått rykter om en koalisjon, angivelig med Microsoft, som var i ferd med å forberede et felles bud.

Google-sjefen forsikrer at de vil holde seg til alle ITAs eksisterende avtaler, og ønske nye partnere velkommen.

Schmidt sier han venter at USAs konkurransetilsyn FTC (Free Trade Commission) vil granske kjøpet av ITA, og at tilsynet vil ende med å godkjenne det. FTC brukte lang tid på å granske Googles kjøp av AdMob, men sa til slutt «ja» i mai, seks måneder etter at kjøpet ble kunngjort.

Analytiker Henry Harteveldt i Forrester Research siteres som ekspert på markedet for reisetjenester av flere internasjonale medier. Han sier det vil overraske ham om FTC finner grunn til bekymring.

En ekspert på antitrustsaker, Ted Henneberry i advokatfirmaet Orrick, sier til Financial Times at godkjenningen sannsynligvis vil være betinget, siden ITAs programvare spiller så stor rolle for andre søketjenester.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.