AVTALER & KONTRAKTER

Google kjøper videokodek-selskap

Får kontrollen over et eget videoformat. Spørsmålet er hvorfor.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
6. aug. 2009 - 08:51

Google kunngjorde i går at selskapet skal kjøpe On2 Technologies, et selskapet som først og fremst står bak videokomprimeringsteknologiene VP6, VP7 og VP8. Selskapet ble etablert allerede i 1992. VP6-teknologien er inkludert i blant annet Adobes Flash Player og i JavaFX.

Den nyere VP8 skal på sin side være en utfordrer til dagens H.264, ikke minst når det gjelder video i HD-format. VP8 skal bedre bildekvalitet ved samme bitrate, men anses fortsatt som relativt uprøvd.

Oppkjøpet, som innebærer at On2-eierne til sammen får 106,5 millioner dollar i Google-aksjer - noe som er 57 prosent mer en On2-aksjene har blitt omsatt for i det siste, har ført til mange spekulasjoner om Google ønsker å gjøre med teknologiene selskapet nå får tilgang til. Sundar Pichai, sjef for produktledelse hos Google, gir noen hint i pressemeldingen om oppkjøpet.

- I dag er video en essensiell del av webopplevelsen, og vi mener at høykvalitets videokomprisjonsteknologi bør være en del av webplattformen. Vi er forpliktet til å innovere innen videokvalitet på weben, og vi tror at On2s ansatte og teknologi vil hjelpe oss videre mot det målet, sier Pichai.

Hva betyr så dette? Det har i amerikansk presse blitt foreslått flere alternativer, men det er ikke lett å argumentere for noen av dem.

Det ene alternativet som foreslås er at Google baker VP8-støtten inn i Chrome-nettleseren, gjør teknologien royaltyfri og kildekode åpen, slik at alle nettleserleverandører kan støtte formatet gjennom video-elementet, som er en del av den kommende HTML 5. For tiden har W3C-medlemmene ikke greid å komme til noen enhet om hvilket felles format som alle nettlesere skal støtte - H.264 og Ogg Theora har blitt foreslått.

Dermed blir i stedet video-elementet udefinert i HTML-spesifikasjonen, slik tilfellet er med for eksempel bildeelementet, IMG.

Spørsmålet er om Google virkelig har betalt noe slikt som 640 millioner kroner for å få på plass et format som alle kan godta. Antagelig ikke.

Et annet alternativ er at Google bruker VP8 på YouTube-sidene i stedet for H.264, for å slippe lisensutgifter. Men ifølge The Business Insider betaler ikke Google mer enn 10 000 dollar i året per nettsted til MPEG LA for å bruken av H.264.

Google betaler visstnok heller ikke for bruken av Flash på YouTube, siden videoene ikke leveres fra en Flash-server, men i stedet lastes ned fra egne servere Google har laget. Dermed ingen mulighet for noen stor besparelse her heller.

I tillegg støttes H.264 nå av så mange ulike enheter at det ikke vil være til fordel for Google å gå vekk fra formatet igjen. Muligens kan Google bruke H.264 som et supplement til VP8 i framtiden, for VP8 vil trolig kunne bety noe mindre belastning på Internett-kapasiteten til Google i framtiden.

Uansett hva målet er, så kommer Google temmelig sikkert til å inkludere VP8-støtte i produkter som Android, Chrome og Chrome OS.

Det få tror, er at Google vil gjøre som On2 og først og fremst satse på å lisensiere teknologien videre. Google tjener sine penger på søkeresultater og annonser, alt det andre handler i praksis om å skaffe trafikk, oppmerksomhet og positiv innstilling hos brukerne, slik at man kan selge flere annonser. Likevel har selskapet forpliktet seg til å bruke mest mulig åpne teknologier.

Selve kjøpet av On2 ventes å bli avsluttet i fjerde kvartal i år. Det avhenger av godkjennelse fra aksjeeiere, reguleringsmyndigheter og visse andre forhold.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra