JUSS OG SAMFUNN

Google kommer EU i møte

Nye forliksforslag kan avverge monopoldom, sier EUs konkurransekommissær.

EUs konkurransekommissær Joaquin Almunia avviste Googles forrige forslag til forlik.
EUs konkurransekommissær Joaquin Almunia avviste Googles forrige forslag til forlik. Bilde: Bloomberg via Getty Images/Getty Images/All Over Press
10. sep. 2013 - 09:31

Google har levert et nytt forliksforslag til EU i et forsøk på å avverge en mulig monopoldom mot selskapets søketjenester, går det fram av oppslag i henholdsvis Bloomberg og Wall Street Journal.

EUs konkurransekommissær Joaquin Almunia sier til Bloomberg at EU mottok forslaget i forrige uke.

– Dersom vi er fornøyd med de nye foreslåtte tiltakene, kan vi gå videre og forhandle fram en løsning i løpet av noen måneder. Straks vi er ferdige med vår analyse, og straks vi er overbevist om at de nye forslagene kommer oss i møte, vil vi fortelle Google hvordan de skal forholde seg videre, sa Almunia.

I juli avviste Almunia Googles første forliksforslag fra i vinter.

    Les også:

Hva Google foreslår, er ikke kjent. Blant EUs bekymringer er at Google misbruker sin dominans innen allmenne søk til å fremme sine tjenester innen spesialiserte søk, for eksempel reiser eller restauranter. Det er også reist mistanke om at Google kopierer andre søketjenesters informasjon over til sine tjenester, og at de har inngått avtaler som kan begrense konkurransen innen nettannonsering.

Begge parter har interesse av å komme fram til et forlik: Da vil saken kunne løses på et langt tidligere tidspunkt og med langt færre ressurser. Et forlik betyr at EU for det som de vil uten at Google erkjenner skyld eller brudd på regelverk.

Lobbygruppen Fair Search som motarbeider Google i denne saken, krever at Googles konkurrenter og kunder trekkes inn i avgjørelsesprosessen, og at de får innsyn i hva Google faktisk foreslår. De ber videre om at et eventuelt forlik omfatter en mekanisme for rask løsning av konflikter søketjenester imellom, og at denne mekanismen forvaltes av en nøytral tredjepart.

Fair Search arbeider blant annet på vegne av Microsoft og TripAdvisor, hvis klagemål til EU-kommisjonen utløste granskningen som nå tvinger Google til å foreslå tiltak for et mulig forlik.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.