Google kopierer Microsofts skatteknep

Googles norske kunder får en regning fra Irland, slik Microsofts kunder får.

Google kopierer Microsofts skatteknep

Googles norske kunder får en regning fra Irland, slik Microsofts kunder får.

Dagens skattessystem er ikke tilpasset salget av nett-tjenester og rettigheter, vil mange påstå. For flere IT-selskaper, blant annet Microsoft, betaler ikke skatt på vanlig måte.

Kundene kjøper bare en rettighet til å bruke Microsofts programvare og man betaler til et postboks-selskap i Dublin. Microsoft har laget en kompleks struktur for å redusere skatteregningen sin i Norge, USA og veldig mange andre land.

    Les også:

Nå viser det seg at Google gjør det samme. I Europa er Irland et skatteparadis og mestparten av hva Googles norske kunder betaler går til Googles irske dattersleksap, Irlands Ltd, ikke til Google Norge. Dette skriver Dagens Næringsliv.

Bransjefolk har overfor digi.no anslått at Google Norge omsatte for 120-130 millioner kroner i fjor. Det norske datterselskapet rapporterte bare 33,6 millioner kroner til norske skattemyndigheter, og disse tallene omfatter også Googles norske forskningsavdeling i Trondheim.

Tall for 2006 er ikke rapportert til irske myndigheter, men store deler av Google totale inntekter går gjennom det irske kontoret. Allerede i 2005 hadde Google Irland en omsetning på hele 12,3 milliarder norske kroner.

Googles presseansvarlige i Norden, Maria Göth, bekrefter overfor Dagens Næringsliv at det er slik Google gjør det i alle land.

Til toppen