BEDRIFTSTEKNOLOGI

Google lager kvanteprosessor

Baseres på superledende elektronikk.

Bildet viser en kretskort utviklet ved University of California i Santa Barbara med en rekke på korsformede fem transmon-qubits.
Bildet viser en kretskort utviklet ved University of California i Santa Barbara med en rekke på korsformede fem transmon-qubits. Bilde: Erik Lucero, UC Santa Barbara
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
4. sep. 2014 - 13:28

Google har lenge forsket på bruken av kvantedatamaskiner, som i teorien skal kunne utføre beregninger langt raskere enn datamaskinene de fleste bruker i dag. Selskapet har, en datamaskin fra D-Wave Systems som er installert ved Ames-basen til NASA, ikke langt unna Googles hovedkvarter. Dette skal være en kvantedatamaskin, men en vitenskapelig undersøkelse har ikke gitt noe klart svart på at denne er noe raskere enn vanlige datamaskiner.

Men Google har tydeligvis ikke tenkt å gi opp med det første. Denne uken kunngjorde selskapet tvert imot lanseringen av et initiativ for å designe og bygge kvante-informasjonsprosessorer basert på superledende elektronikk.

I den forbindelse har Google knyttet til seg fysikkprofessoren John Martinis og hans forskningsgruppe på omtrent 20 personer ved University of California i Santa Barbara. Martinis har ifølge Wall Street Journal jobbet med kvantebasert databehandling siden 1980-tallet. Både Martinis og flere av medlemmene i forskningsgruppen skal helt eller delvis jobbe for Google i tiden framover.

Medlemmmer av kvantedatamaskin-gruppen ved University of California i Santa Barbara. John Martinis er med som nummer to fra høyre. <i>Bilde: Spencer Bruttig, UC Santa Barbara</i>
Medlemmmer av kvantedatamaskin-gruppen ved University of California i Santa Barbara. John Martinis er med som nummer to fra høyre. Bilde: Spencer Bruttig, UC Santa Barbara

– John og hans gruppe har gjort store framskritt i å bygge superledende kvanteelektronikk-komponenter. Han mottok nylig London Prize for sitt pionerarbeid innen kvantekontroll og prosessering av kvanteinformasjon. Med en integrert maskinvaregruppe, vil [Googles, journ. anm.] Quantum AI-team bli i stand til å implementere og teste nye design for kvanteoptimalisering og inferensprosessorer basert på nyere, teoretisk innsikt, samt våre erfaringer fra D-Wave-arkitekturen, skriver Hartmut Neven, teknologidirektør i Google, i kunngjøringen.

Neven skriver videre at Google vil fortsette å samarbeide med forskerne i D-Wave for å eksperimenter med Vesuvius-maskinen ved Ames, som skal oppgraderes med en Washington-prosessor med drøyt tusen qubit, dobbelt så mange som dagens.

D-Wave-maskinen til NASA og Google. <i>Bilde: NASA</i>
D-Wave-maskinen til NASA og Google. Bilde: NASA

Qubit (quantum bit) er den grunnleggende byggesteinen i en kvantedatamaskin. IBM har tidligere uttalt at en samling med 250 qubit kan inneholde flere bit (0 eller 1) med informasjon enn det er partikler i universet. Men fordi kvantedatamaskiner er svært følsomme for omgivelsene, må maskinene beskyttes mot at elektromagnetisk energi kan trenge inn eller ut.

Tidligere i år ble det lekket dokumenter fra NSA som fortalte at selskapet i 2013 fortsatt strevde med å få kvantekontroll på to halvlederbaserte qubits.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.