Google lanserer gratis PC-søk

Google og Microsoft blir stadig bitrere konkurrenter. Nå lanserer Google et søkeverktøy på Windows, Microsofts hjemmebane.

Google og Microsoft blir stadig bitrere konkurrenter. Nå lanserer Google et søkeverktøy på Windows, Microsofts hjemmebane.

Microsoft reagerte tregt og har enda ikke rukket å lansere en søkemotor for å konkurrere med Google. Nå jobber programvaregiganten med saken, men i mellomtiden lanserer Google stadig flere nyheter.

Google har lansert G-mail med 1 GB plass og kommer kanskje med en egen nettleser. Men i går trakk Google opp et uventet kort - selskapet har lanserte et gratis søkeprogram man installerer på PCen som lar brukere søke igjennom sin epost og lokale filer.

Ideen er ikke ny - søkemotoren Altavista delte ut et slikt program på slutten av 90-tallet. Å lansere programvare til PCer er heller ikke ny for Google, selskapet har lenge delt ut et søkestripe som alltid ligger opp på skjermen for raske tilgang til nettsøk.

Med Desktop Search kaster Google seg inn på Microsoft hjemmebane, for Windows gir en rekke søkemuligheter. Men standardmuligheten i Windows går ganske tregt. Søkene kan gå mye raskere hvis man lar Windows forhåndsindeksere innholdet på harddisken, men dette må skrues på.

Også søk i epost går tregt, noe Microsoft skal lappe på med kjøpet av søkeprogrammet Lookout.

Det er disse to svakhetene Google nå angriper. Desktop Search indekserer innholdet av de fleste typer tekstfiler, inkludert post-kassefilene Outlook bruker. Programmet installerer seg inn i Microsoft Office og finner både Word, Excel og Powerpoint-filer. I tillegg finner programmet chat-meldinger, men bare dersom man bruker AOLs program.

Søkene i programmet (bildet) viser både treff på valgte søkeord på Internett og i brukerens egne filer (markert med rød ring).

Google klarer også å finne treff på nettsider man har besøkt ved å søke i cachen, men programmet har to handikap:

Det er et stort handikap at programmet ikke søker over nettverket. Følgelig finner det ikke alle filene som mange bedriftsbrukere lagrer på sine server-områder. Dette gjør at programmet egner seg best for privatmarkedet.

Det andre handikapet er at Google program ikke forstår Adobe Acrobat-filer.

Programmet fungerer best sammen med Internet Explorer og mulighetene er litt begrenset med andre nettlesere som Firefox og Opera.

her kan du laste ned Google Desktop Search Download

Til toppen